«Πρέπει να ψάξουν οι αντιεμβολιαστές τι τους κάνει να προσελκύονται από μειονοτικές επιστημονικές απόψεις και όχι από τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας. Υπάρχει μια αρχικά αρνητική προδιάθεση αυτών που δεν εμβολιάζονται. Πρέπει να αναρωτηθούν για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, να προσφύγουν στον πνευματικό, ή σε έναν φίλο τους ή ακόμα και στον ψυχαναλυτή τους» δηλώνει στο Liberal ο Θεοδόσης Τάσιος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας.
Ο ίδιος καλεί τους αντιεμβολιαστές να «πληροφορηθούν υπεύθυνα από την επιστήμη. «Από τους 1.000 επιστήμονες, οι 950 είναι υπέρ του εμβολιασμού.Να μην «τρέφονται» από τους υπόλοιπους 50 και να στρέφονται σε μειονοτικές απόψεις». Ο κ.Τάσιος ζητά υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ενώ παρατηρεί πως «οι αρχές είναι διστακτικές και δεν ακολούθησαν τη γραμμή άλλων χωρών», ενώ παρομοιάζει τους αρνητές με «έναν αλκοολικό που θέλει να πίνει οινόπνευμα. Δεν γίνεται να του απαγορεύσεις να πίνει, όμως το δικαίωμα να καταστρέφει τον εαυτό του, θα το πληρώσουμε όλοι μας».
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, ο κ.Τάσιος αναφέρει πως «παρουσιάζεται μια κάμψη, αλλά υπάρχει ελπίδα πως θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού. Ένα τμήμα των ανεμβολίαστων που δεν πάσχει από κακοήθη ημιμάθεια, θα εμβολιαστούν, κυρίως χάρη και στην καμπάνια υπέρ των εμβολιαστών και στους περιορισμούς που τίθενται. Θα αντιληφθούν τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις και θεωρώ πως σε λίγο καιρό τα πράγματα θα είναι καλύτερα από το μέτωπο των εμβολιασμών».
Υπενθυμίζεται πως στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί ποσοστό της τάξεως του 55,6% του γενικού πληθυσμού και 65% του ενήλικου πληθυσμού. Γεγονός που προκαλεί προβληματισμό δεδομενου ότι καθυστερεί σημαντικά το χτίσιμο του τείχους ανοσίας που απαιτείται. Ένας σημαντικός αριθμός πολιτών εμφανίζεται διστακτικός ως προς την συμμετοχή του στο πρόγραμμα Ελευθερία και προστίθεται στους πάσης φύσεως αντιεμβολιαστές, οι οποίοι από την πλευρά τους δηλώνουν πως δεν πρότιθενται να δεχθούν να εμβολιατούν.
Οι αντιεμβολιαστές στηρίζονται σε θεωρίες που είτε αποτελούν τμήμα αυτων που αποκαλούνται «θεωρίες συνομωσίας» είτε σε θέσεις που εκφράζει ένα πολύ μικρό, έως ελάχιστο συγκριτικά με την πλειοψηφία, επιστημόνων, οι οποίοι από την πλευρά τους πάντως δεν βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες και συγκεκριμένα στοιχεία.
Μάλιστα επικεκντρώνονται και στην μη έγκρισης των εμβολίων (τα οποία σημειωτέον κυκλοφόρησαν με σημαντική ταχύτητα και με προσωρινή έγκριση προκειμένου να μπούν ανάχωμα στη διασπορά του κορονοιόύ) καταρρέει μετά και την έγκριση του FDA στο εμβόλιο της Pfizer. Έγκριση οριστική που επίσης δίνει λύσει και σε αντιδράσεις που προέκυψαν και στις ΗΠΑ στηριζόμενες στις προσωρινές εγκρίσεις των εμβολίων και νομιμοποιεί και τις αποφάσεις για υποχρεωτικότητα σε κατηγορίες εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτο η παραίνεση του γνωστού ακαδημαικού και φιλόσοφου αποκτά τη δική της διάσταση αφού αναδεικνύει την ανάγκη να αρθούν επιφυλάξεις οπυ δεν στηρίζονται κάν σε επιστημονικές, αλλά σε θεωρητικού επιπέδου συζητήσεις, και να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας. Και αφορά ως προς την ανάγκη εμβολιασμού και όσους εμφανίζονται διστακτικοί και εκφράζουν επιφυλάξεις ακούγοντας και τα όσα επιχειρεί να θέσει προς συζήτηση το μικρό εκείνο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας που τάσσεται αρνητικά έναντι του εμβολιασμού