Θεσσαλονίκη - Κορονοϊός: 9 στους 10 έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό μέσω φαρμακείων

Θεσσαλονίκη - Κορονοϊός: 9 στους 10 έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό μέσω φαρμακείων


   Τα φαρμακεία επέλεξε το 90% των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε -κατά μέσο όρο- 500 ραντεβού ανά φαρμακείο. Επίσης, από τα φαρμακεία διανεμήθηκαν 46 εκατομμύρια self tests, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν τα φαρμακεία και για τη διενέργεια των rapid tests.

   Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού μαραθωνίου που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού, που φέτος είχε κεντρικό μήνυμα: «Φαρμακείο: πάντα αξιόπιστο για την υγεία σας».

   «Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω μιας σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- οδηγίες για την υγιεινή των χεριών και τη χρήση μάσκας, παρασκευή αντισηπτικών στο εργαστήριο του φαρμακείου, προαγωγή του εμβολιασμού μέσα από τα φαρμακεία, κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό σε ποσοστό 90%, διάθεση self tests και διενέργεια rapid tests», ανάφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης, μιλώντας για τον ρόλο του φαρμακοποιού στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

   Σε ό,τι αφορά τα νέα εμβόλια νανοτεχνολογίας, η Phd Chemistry/MPharm Σοφία A. Παπαδημητρίου, εξήγησε ότι αυτά «είναι εμβόλια νανο-λιποσωμάτων, όπου στην εξωτερική βάση υπάρχει το λιπόσωμα και στο κέντρο του υπάρχει το δραστικό συστατικό που παραμένει ασφαλές και απελευθερώνεται σιγά σιγά στον οργανισμό». Σύμφωνα με την ίδια, «δεν πρέπει να φοβόμαστε τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα νανο-λιποσώματα, διότι είναι υλικά που χρησιμοποιούνται πάνω από 4 έως 6 δεκαετίες στη φαρμακευτική τεχνολογία. Μάλιστα ήδη εδώ και τουλάχιστον μια 20ετία έχουν πάρει έγκριση και κυκλοφορούν φάρμακα νανοτεχνολογίας για κάποιες μορφές καρκίνου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι άγνωστη».