Στις επαρχιακές πόλεις φαίνεται ότι μεταφέρεται ο κορονοϊός, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη., αποδίδοντάς το στις μετακινήσεις, τη μη χρήση μάσκας, αλλά και τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα. για την οποία, όπως ανέφερε, ήδη έχει επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι «το στέλεχος Δέλτα μας εκπλήσσει κάθε εβδομάδα για το πόσο γρήγορα μεταδίδεται. Σύμφωνα με έρευνες, μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος». «Γι’ αυτό ενώ περιμέναμε να επικρατήσει τον Σεπτέμβριο, ήδη έχει επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές», συμπλήρωσε.
Με βάση την ανάλυση των λυμάτων παρατηρείται μικτή εικόνα στην επικράτεια ως προς τη διασπορά του ιού, πρόσθεσε ακόμα. «Υπάρχουν περιοχές, οι οποίες έχουν μια σταθεροποιητική τάση στην αύξηση του ιικού φορτίου, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, που σημαίνει ότι η διασπορά είναι σταθερή στην κοινότητα, αλλά και περιοχές, στις οποίες έχουμε μια σημαντική αύξηση.
Μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη και στα Χανιά έχουμε για 2η συνεχή εβδομάδα μεγάλη αύξηση, δηλαδή υπάρχει αυξημένη διασπορά», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης. Υπενθυμίζεται ότι χθες από τον ΕΟΔΥ δημοσιοποιήθηκαν οι τελευταίες αναλύσεις από τα λύματα στα οποία καταγράφεται σε ποιες περιοχές αυξήθηκε το ιικό φορτίο την τελευταία εβδομάδα.
Επιπλέον, από την ανάλυση των λυμάτων προκύπτει ότι επειδή ο κόσμος φεύγει από τα αστικά κέντρα, θα μεταφερθεί ενδεχομένως η διάδοση στις επαρχιακές πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής ανέφερε ότι με βάση αυτή την εικόνα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα στο επίπεδο των 3.500, ενώ υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν το Αύγουστο ακόμα και τα 4.500 με την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.