«Καμπανάκι» για την έλευση νέου κύματος τον επόμενο μήνα, κάνοντας λόγο για σενάριο που προβλέπει την καταγραφή 5.000 κρουσμάτων ημερησίως, έκρουσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, διατυπώνοντας τις θέσεις του για την πορεία που θα διαγράψουν οι επιδημιολογικοί δείκτες το επόμενο διάστημα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής δήλωσε πως με βάση τα επικαιροποιημένα μοντέλα ανάλυσης, προβλέπεται πως το επόμενο κύμα θα εκτυλιχθεί περί τα μέσα-τέλη Οκτώβρη. «Βρισκόμαστε εκτός κινδύνου προς το παρόν αλλά προβλέπουμε ότι σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί.», τόνισε.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι παρόμοια ήταν και η εικόνα και τον περσινό Σεπτέμβρη, δεδομένου βέβαια ότι τότε δεν υπήρχε το εμβόλιο, όταν μετά την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές παρατηρήθηκε αύξηση της μεταδοτικότητας, με αυτή να αποτυπώνεται στα λύματα.
Αυτή τη χρονική στιγμή ωστόσο, τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση του ιικού φορτίου η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Αττική, ανέφερε ο καθηγητής. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως σε αυτή τη φάση. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο και μετά ήρθε το 4ο κύμα», πρόσθεσε.
Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας την «πάρα πολύ ανησυχητική», μίλησε επίσης και ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος παρακάλεσε από την πλευρά του να μην υποτιμάμαι τον ιό καθώς σε ημερήσια βάση , διασωληνώνονται πολλοί ασθενείς και καταγράφονται απώλειες μέσα στις μονάδες των νοσοκομείων: «Είχαμε 29 εισαγωγές σε μια εφημερία με βαρύτατη πνευμονία. Παράλληλα καταγράφηκαν στη μονάδα μας οι θάνατοι 3 ατόμων 60, 62 και 67 χρονών. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι».
Επιπλέον έστειλε μήνυμα το δικό του μήνυμα προς όλους εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι: « Αν δεν εμβολιαστείτε και σας προλάβει ο ιός, κάποιοι από εσάς θα χάσουν τη ζωή τους. Είναι κρίμα να χάνουμε ασθενείς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν», κατέληξε.