Νέο πακέτο περιορισμών ξεκινάει από το ερχόμενο Σάββατο που αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, τη στιγμή που ένα νέο κύμα πανδημίας καλπάζει στη χώρα με αποτέλεσμα να σπάει το έναν ρεκόρ μετά το άλλο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η υποχρεωτικότητα διεξαγωγής rapid ή pcr τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης.
Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και χώρους λατρείας πρέπει να προσέρχονται με δύο εργαστηριακά τεστ εβδομαδιαίως (rapid ή PCR) με δικό τους κόστος.
Σημειώνεται ότι από την υποχρέωση τεστ εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.
Αυξάνονται οι ποινές στην εστίαση
Την ίδια στιγμή, αναβαθμίζονται οι ποινές στις επιχειρήσεις, αφού πλέον ξεκινούν από 5000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό.
Επίσης, υπάρχει πλέον και αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενώ θα δέχονται ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δε φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.
Έρχεται η τρίτη δόση για όλους
Μεγάλη έμφαση δίνεται ταυτόχρονα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αφού όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, «Το βασικό μας όπλο σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι το εμβόλιο». Πάνω από το 85% των ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο εμβολιασμός αλλά και όσοι έχουν συμπληρώσει το 6μηνο από τη δεύτερη δόση να κάνουν την τρίτη.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους ενηλίκους άνω των 18 ετών που έχει περάσει εξάμηνο από τη δεύτερη δόση τους.
Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας
Όσον αφορά την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας. Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί 1300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Επίσης, τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.