Τη Δευτέρα αποφασίζεται αν η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει πιστωτικό γεγονός

Τη Δευτέρα αποφασίζεται αν η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει πιστωτικό γεγονός

Καθοριστική για την τύχη της Βενεζουέλας δηλαδή εάν θα καταφέρει να αποφύγει την χρεωκοπία είναι η ερχόμενη Δευτέρα καθώς τότε αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το εάν η καθυστέρηση στην αποπληρωμή ομολόγου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνιστά πιστωτικό γεγονός (credit event).

Η αρμόδια επιτροπή της υπηρεσίας ISDA, που εποπτεύει διάφορες χρηματοπιστωτικές συμβάσεις, ήταν αρχικά προγραμματισμένο να συνεδριάσει εχθες Παρασκευή, όμως το βράδυ αποφάσισε να μεταθέσει τη συνεδρίαση, καθότι η Βενεζουέλα ολοκλήρωσε με καθυστέρηση μίας εβδομάδας την καταβολή των οφειλών της.

Η Βενεζουέλα έπρεπε να καταβάλει 81 εκατομμύρια δολάρια για την αποπληρωμή χρεών της αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών του εξωτερικού της χρέους, το οποίο επιθυμεί να αναδιαρθρώσει.

Ωστόσο η καταβολή των χρημάτων δεν θα είναι το τέλος των προβλημάτων της: Τη Δευτέρα πρέπει να καταβάλει άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος της χώρας Nicolas Maduro έχει καλέσει τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.

Το εξωτερικό χρέος του Καράκας εκτιμάται στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως τα αποθέματά της σε ξένα νομίσματα έχουν μειωθεί δραματικά στα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ως το τέλος του 2017 πρέπει να καταβάλει 1,47 με 1,7 δισεκατομμύριο δολάριο για την αποπληρωμή χρεών, και στη συνέχεια περίπου 8 δισεκατομμύρια το 2018.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση και (η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία) PDVSA θα χρεοκοπήσουν», προέβλεψε την Πέμπτη ο Edward Glossop, αναλυτής της Capital Economics.

Πρόβλεψη που φαίνεται ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί σύντομα καθώς ήδη χρεοκόπησε η κρατική ηλεκτρική εταιρεία της Βενεζουέλας Electricidad de Caracas αφού δεν κατόρθωσε να προβεί στην πληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με την ανακοίνωση της Wilmington Trust που κατέχει χρεόγραφα της εταιρείας.

Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα έχει αυξήσει την πίεση στο Καράκας: Την Τετάρτη οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών της ΕΕ ενέκριναν την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, μεταξύ αυτών εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.