Τι εισηγείται για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην κυβέρνηση
Επιτροπή Βιοηθικής

Τι εισηγείται για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην κυβέρνηση

Την εισήγηση της στην Κυβέρνηση θα καταθέσει αύριο η εθνική επιτροπή βιοηθικής και βιοτεχνολογίας που συστάθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Η εισήγηση αφορά πρωτίστως όλους τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας αναπήρων, ηλικιωμένων και ψυχικά νοσούντων, για τους οποίους θα εισηγηθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό χωρίς ωστόσο να έχουν κατασταλάξει οι ειδικοί για το κατά πόσο μέσα στις ομάδες του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλοι εργαζόμενοι όπως είναι για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι οδηγοί των μέσων μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών λεωφορείων.

Στην εισήγηση δεν συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο της απόλυσης των υγειονομικών και εργαζόμενων σε δομές φροντίδας που δεν θα θελήσουν να εμβολιαστούν, αλλά μόνο η μεταφορά τους σε μία άλλη θέση ώστε να μην έχουν επαφή με το κοινό και να μην υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η έντυπη έκδοση της «Καθημερινής», η Επιτροπή, στην εισήγησή της, θα θέτει και τρεις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα:

- Πρώτον να υπάρχει δυνατότητα ο οποιοσδήποτε να κάνει όποιο εμβόλιο επιθυμεί.

- Δεύτερον να λειτουργήσουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε ουδείς να χρειάζεται να απομακρυνθεί πολύ από την έδρα του και

- Τρίτον, να οργανωθεί καμπάνια ενημέρωσης προς όλους και κυρίως προς εκείνους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, προβάλλοντας και στατιστικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν το όφελος από τον εμβολιασμό.

Επίσης, εκτός από την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, η Επιτροπή έχει μελετήσει και θα εισηγηθεί και για τα προνόμια για τους  εμβολιασμένους πολίτες. Αυτά αφορούν την παρουσία τους σε κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς την χρήση μάσκας, τη συμμετοχή σε πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα, την εστίαση και άλλες δραστηριότητες.

Από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα πολλοί καθηγητές έχουν εκφράσει την άποψή τους ότι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν θα πρέπει να ανέβουν υπερβολικά οι τόνοι, γιατί όταν η αντιπαράθεση γίνεται σε οξυμένους  τόνους δεν κερδίζει ποτέ η λογική και η ψυχραιμία.

Υπενθυμίζεται ότι τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, περιέγραψε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στις 8 Ιουνίου στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα αποφασίσει «με ευαισθησία αλλά και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία»,  λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής. 

«Σε λίγο και ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «πολύ σύντομα μετά από αίτημά μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία».

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος με δηλώσεις του επανέλαβε ότι «καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία».

Μιλώντας στον Ant1 ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «η Επιτροπή θα εισηγηθεί δημοσίως» για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και τόνισε πως «έγινε πολλή συζήτηση για το σε ποια επαγγέλματα είναι απαραίτητο, όπως γηροκομεία και άλλες δομές που διακυβεύεται η δημόσια υγεία».

Αναφέροντας πως σε όποιες αποφάσεις, «θα συνυπολογιστεί και η συνταγματικότητα»,  υπογράμμισε ότι, «ο πρωθυπουργός δεν πήρε αποφάσεις, αλλά θα εξεταστεί και μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις». Σχετικά με το θέμα των προνομίων, απέρριψε τον όρο και είπε ότι προτιμά τη λέξη «ευεργετήματα».

«Οι άνθρωποι εμβολιάζονται και επιστρέφουν στην προηγούμενη πραγματικότητα. Καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηρίζοντας  «λογικό και θεμιτό να υπάρχουν ευεργετήματα».

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια