Τα νεότερα στοιχεία σε σχέση με τις δυνατότητες των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού παρουσίασε σε νέα ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας πως η ανοσία θα είναι σταθερή και θα μας προστατεύει έναντι της επαναλοίμωξης, συμβουλεύοντας ταυτόχρονα «να μείνουμε ήρεμοι και ας εμβολιαστούμε».
Ο καθηγητής σημειώνει ακόμα ότι πολλές ερευνητικές ομάδες δημοσιεύουν παραδείγματα όπου εξετάζοντας το αίμα ασθενών σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαπιστώνουν πως πολλές νέες μεταλλάξεις εξουδετερώνονται από τα κύτταρα των πρώην ασθενών ή των εμβολιασμένων.
Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:
«Πολλοί ανησυχούν για τις παραλλαγες του ιού που θα προκύψουν αφού έχουμε εμβολιαστεί και για το αν τα εμβόλια θα συνεχίζουν να μας προστατευουν. Δεν είναι απλά μια λογική ανησυχία, αλλά αποτελεί και αντικείμενο πολλών ερευνητικών ομάδων.
Τι γνωρίζουμε λοιπόν ως τώρα;
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα φαίνεται να εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό, παρά τις μικρές αλλαγές. Και αυτό όχι στο επίπεδο των αντισωμάτων που κυκλοφορούν στο αίμα μας αλλά στο επίπεδο της κυτταρικής ανοσίας.
Κάποια από τα αντισώματα που έχουμε μετά τον εμβολιασμό έναντι της ακίδας του ιού, όπως αυτή είχε χαρακτηριστεί στο αρχικό στέλεχος, μπορεί να μην αναγνωρίζουν ακριβώς την ακίδα του ιού μετά την παραλλαγή. Όσο λοιπόν αποκλίνει η παραλλαγή που προσπαθεί να ‘επιτεθεί’ στα κύτταρά μας, τόσο μικρότερη θα είναι η ανοσοπροστασία από τα υπάρχοντα αντισώματα. Αυτό φαίνεται και στο γράφημα. Και μια νέα μελέτη έδειξε πως ναι μεν τα αντισώματα φθίνουν αλλά η κυτταρική προστασία μετά από 6 μήνες φαίνεται αμετάβλητη.
Πολλές ερευνητικές ομαδές επίσης σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύουν παραδείγματα όπου εξεταζοντας το αίμα ασθενών σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαπιστώνουν πως πολλές νέες μεταλλάξεις εξουδετερώνονται από τα κύτταρα των πρώην ασθενών ή των εμβολιασμένων. Άρα μάλλον η κυτταρική μας ανοσία θα είναι σταθερή και θα μας προστατεύει έναντι της επαναλοίμωξης.
Ας μείνουμε ήρεμοι και ας εμβολιαστούμε».