Τίναξαν στον αέρα την Πενταμερή Τουρκοκύπριοι και Άγκυρα 
Κυπριακό

Τίναξαν στον αέρα την Πενταμερή Τουρκοκύπριοι και Άγκυρα 

Σε εκτροχιασμό των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Γενεύη οδήγησε όπως αναμενόταν η άκαμπτη θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για δύο κράτη.

Ένα ναυάγιο που χρεώνεται και ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, ο οποίος, παρ' ότι δεν είχε προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία της συνάντησης, εντούτοις επέμεινε να συγκληθεί, ενώ κατά την διάρκεια της υπέκυψε και στις πιέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως αυτές διατυπώθηκαν μέσω του εγγράφου που διέρρευσε χθες, για την ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο.

Το ναυάγιο των συνομιλιών επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε ότι σε δύο μήνες θα διεξαχθεί νέα Πενταμερής, χωρίς να διευκρινίσει αν θα υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ή θα ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος με αυτήν που οδήγησε στο τωρινό αποτέλεσμα. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο μονόλογος, στον οποίο επιδόθηκε στη Γενεύη η τουρκική πλευρά, την εκθέτει στη διεθνή κοινότητα, καθώς και ότι πλέον η θέση της για δύο κράτη στην Κύπρο απομονώνεται. 

Στην ουσία, αυτό που επιβεβαιώθηκε στην Γενεύη ήταν η τουρκική αδιαλλαξία και ο στόχος για απομάκρυνση από τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και το στοιχειώδες πλαίσιο διαπραγματεύσεων, παρ' ότι αυτό δεν διακηρύσσεται επίσημα.

Α. Γκουτέρες: Δεν υπήρξε κοινό έδαφος - Συμφωνία για νέα Πενταμερή

Δεν υπάρχει κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες από τη Γενεύη, μετά την ολοκλήρωση της άτυπη Συνόδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν θα τα παρατήσουμε».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε να γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1,  η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 με 3 μήνες.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες», σημείωσε χαρακτηριστικά

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Πενταμερή, σημείωσε ότι η συνάντηση τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και με την τουρκοκυπριακή δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, αν και όπως επισήμανε η ατζέντα του είναι πολύ απλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα»

Ο Γκουτέρες τόνισε ακόμα ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και σημείωσε ότι θα μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις διαφορετικές θέσεις που τέθηκαν στην άτυπη Διάσκεψη.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ από τη Γενεύη, η οποία επικαλείται πληγές της κυπριακής κυβέρνησης ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι η πρόταση Τατάρ βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής του, καθώς και ότι ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και επιπλέον ότι οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνουν από μηδενική βάση.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει οριστικό αδιέξοδο στην προοπτική επίλυσης, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου που σε σύντομο διάστημα θα αναζητήσει το κοινό έδαφος για την επανέναρξή των συνομιλίων.

Επίσης, όπως μεταδίδει, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον κύκλο επαφών που είχαν ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή πλεύσης, με επίλυση που θα αντανακλά και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και προσήλωση στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ν. Δένδιας: Στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά οι ευθύνες για το «ναυάγιο»

«Η Ελλάδα προσήλθε στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη.

«Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισήμανε και προσέθεσε:

«Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».

Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη, η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες, ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε:

«Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του γενικού γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».

Ν. Αναστασιάδης: Καμία ανοχή στη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό

«Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας θα είναι λόγος μη συμμετοχής μου σε μελλοντικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Κύπριο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της πενταμερούς συνόδου της Γενεύης για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να εργαζόμαστε ώστε να βρεθεί λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η τουρκική πρόταση για λύση δύο κρατών αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι δεν θα κάνει πίσω στην πρόταση για λύση δύο κρατών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν κατέθεσαν κάποια πρόταση.