Τις ανησυχίες τους για τις υπάρχουσες μεταλλάξεις του κορονοϊού αλλά και για εκείνες που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον όσο μένουν ανεμβολίαστες ομάδες πληθυσμού και οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου εκφράζουν στο Liberal.gr τρεις ειδικοί.
Ενδεχόμενο τέταρτου κύματος πανδημίας προς τον χειμώνα
Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καταγράφει τον κίνδυνο από τα δύο βρετανικά στελέχη που έχουν επικρατήσει, ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κάνει μια πρόβλεψη για νέες μεταλλάξεις που μπορεί να αναδυθούν και ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ εστιάζει στο ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας προς τον χειμώνα, αναλύει τα αίτιά του και εξηγεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον covid εμβολιασμό.
50% πιο μεταδοτική η βρετανική μετάλλαξη
Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η βρετανική μετάλλαξη έχει αποδειχθεί τουλάχιστον 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Wuhan και κατά 60% πιο θανατηφόρος και καθώς έχει επικρατήσει στην πατρίδα μας πρέπει να είμαστε υπέρ του δέοντος προσεκτικοί.
Το 2ο βρετανικό στέλεχος που έχει κάνει την εμφάνισή του στη Μ. Βρετανία έχει μια μετάλλαξη στη θέση 484 που σχετίζεται με την ανοσιακή διαφυγή κι αυτό προβληματίζει τους ειδικούς, όπως και η ινδική μετάλλαξη, για την οποία ισχύει το ίδιο.
Φόβος για νέες μεταλλάξεις
Ο Αχιλλέας Γραβάνης καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης επισημαίνει πως εκτός από τις υπάρχουσες μεταλλάξεις πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση για τυχόν νέες μεταλλάξεις που μπορεί να αναδυθούν καθώς ογκώδεις πληθυσμοί στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ανεμβολίαστοι, όπως για παράδειγμα ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι στην υποσαχάρια Αφρική.
Γι αυτό άλλωστε πρέπει όλοι να εμπεδώσουμε πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο». Το θετικό στοιχείο είναι πως στην πατρίδα μας προχωρούν ικανοποιητικά οι εμβολιασμοί. Έτσι, μέχρι τα τέλη Ιουνίου το 50% -55% των πολιτών θα έχει κάνει την μία δόση του εμβολίου ώστε να έχει χτιστεί έως τότε ένα τείχος ανοσίας στο οποίο θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το 12% (περίπου) των συμπολιτών μας οι οποίοι νόσησαν από κορονοϊό και έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία- για την οποία έχουμε πληρώσει βαρύτατο τίμημα (χιλιάδες θανάτους).
Από τη μεριά του ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ εξηγεί ότι ο κίνδυνος ενός 4ου κύματος της πανδημίας προς το τέλος του έτους είναι περισσότερο συνυφασμένος με τους αρνητές των εμβολίων, καθώς εκεί δημιουργούνται οι ανεμβολίαστοι θύλακες.
Σε ό,τι αφορά τον αναπτυσσόμενο κόσμο, εκεί που ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, θεωρητικά υπάρχει πρόβλημα, καθώς όσο δεν ξεμπερδεύουμε με την covid, ο κορονοϊός πολλαπλασιάζεται και σε κάθε πολλαπλασιασμό ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων.
Αυτό ισχύει θεωρητικά, όμως στην πράξη μέχρι τώρα στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ροές από αυτές τις χώρες. Αυξημένες ροές κρουσμάτων με μεταλλάξεις έχουμε από την Ευρώπη, με εξαίρεση το στέλεχος που έχει ταυτοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Νιγηρία.
Οι ροές από την Ευρώπη μας ανησυχούν αλλά όταν φτάσουμε να έχουμε εμβολιαστική κάλυψη το 65- 70% του πληθυσμού, ο κίνδυνος θα είναι διαχειρίσιμος, εκτιμά ο καθηγητής επιδημιολογίας.
Και προσθέτει: «Στην πράξη φαίνεται ότι θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό όταν όλοι είτε εκτεθούμε στον ιό είτε εμβολιαστούμε. Σημαντική είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε βαριές νοσηλείες, διασωληνώσεις και πολλούς θανάτους, άρα δεν θα ασκηθεί πίεση στο ΕΣΥ».
Τρίτη δόση εμβολίου μέσα στο 2021;
Το αν θα χρειαστούμε ή όχι 3η δόση εμβολίου μέσα στο 2021 είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε ακόμα γιατί οι μελέτες μέχρι στιγμής έχουν διαρκέσει περίπου 7 μήνες. Η προσωπική εκτίμηση του καθηγητή επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή συμπίπτει με την άποψη του καθηγητή πολιτικής Υγείας του London School of Economics, Ηλία Μόσιαλου, ότι οι άνω των 70 ετών και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που είναι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν 3η δόση γιατί είναι σαν να έχουν κάνει μόνο μία δόση ή και ακόμα λιγότερο.
Στην ερώτηση αν στο μέλλον με μια ένεση θα εμβολιαζόμαστε ταυτόχρονα για τον κορονοϊό και την γρίπη (δηλαδή με το ίδιο εμβόλιο), ο Δημήτρης Παρασκευής απαντά πως αυτό θα μπορούσε να γίνει για τα mRNA εμβόλια της νέας τεχνολογίας, δηλαδή μέσα στο ίδιο καψίδιο να υπάρχει η διπλή πληροφορία.
Ωστόσο τα εμβόλια αυτά σχετίζονται με διαφορετική κάλυψη του πληθυσμού: Για τη γρίπη αρκούν 2-3 εκατ. εμβόλια ενώ για τον κορονοϊό χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.
Αυτό που ο καθηγητής Δ. Παρασκευής βλέπει σίγουρα για το μέλλον είναι η κατάργηση των εμβολιαστικών κέντρων. «Θα πηγαίνουμε με το ΑΜΚΑ στο φαρμακείο, όπως ακριβώς κάνουμε για το εμβόλιο της γρίπης, θα παίρνουμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό και στη συνέχεια το εμβόλιο θα μας το κάνει είτε ο φαρμακοποιός είτε ο γιατρός μας. Αμέσως μετά θα μπαίνει στην πλατφόρμα και θα βγάζει με ένα κλικ το πιστοποιητικό εμβολιασμού» καταλήγει ο καθηγητής επιδημιολογίας.