Τρεις προϋποθέσεις έθεσε η ΕΝΠΕ για τα Παρατηρητήρια Δόμησης

Τρεις προϋποθέσεις έθεσε η ΕΝΠΕ για τα Παρατηρητήρια Δόμησης

Σημαντική τομή χαρακτηρίζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) τη συγκρότηση στις Περιφέρειες του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος. Ωστόσο, το μήνυμα που αποκόμισε η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα, η οποία μετείχε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης, είναι πως το Παρατηρητήριο πρέπει να θωρακιστεί με την απαραίτητη στελέχωση και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για να διαδραματίσει προς όφελος της κοινωνίας το ρόλο που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Διαφορετικά, υπογραμμίστηκε, θα καταντήσει "άδειο κέλυφος".

«Εμείς θέλουμε να πετύχει το Παρατηρητήριο προς όφελος της κοινωνίας, γι'' αυτό και θέτουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις», είπε ο πρόεδρος της ΕΝΠE Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επισήμανε ότι «οι Περιφέρειες είναι υποστελεχωμένες καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αποχωρήσει το 44% του προσωπικού τους. Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση του Παρατηρητηρίου με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου είναι ανεπαρκής».

Γι αυτούς τους λόγους, το ΔΣ της ΕΝΠΕ ζήτησε από τη κ. Κλαμπατσέα να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση του Παρατηρητηρίου, να προσδιοριστεί ανά περιφέρεια το κόστος λειτουργίας του και να υπάρξει αντίστοιχη χρηματοδότηση, και τέλος να αποσαφηνιστούν οι σχετικές αρμοδιότητες μεταξύ υπουργείου και περιφερειών και μεταξύ περιφερειών και δήμων ώστε να μην υπάρξει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, όπως παρατηρείται ήδη σε άλλους τομείς.

Κατά τη συζήτηση για τη στελέχωση και λειτουργία τού Παρατηρητηρίου κατατέθηκαν και προτάσεις να δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας με εξωτερικούς αναδόχους ή τις αναπτυξιακές εταιρείες των περιφερειών.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας υπογράμμισε ότι με το σχέδιο νόμου «οι περιφέρειες αποκτούν κεντρικό ρόλο» όσον αφορά το δομημένο περιβάλλον και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος περιφερειών και δήμων θα είναι διακριτός, χωρίς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ