«Η Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε για τους δικαστές ούτε για τους δικηγόρους. Η δικαιοσύνη είναι για τους Έλληνες πολίτες και την ίδια την κοινωνία. Κι αυτό θα πρέπει να το έχουμε ως αρχή», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατά την έναρξη της επεξεργασίας επί της Αρχής του σχεδίου νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις», στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Ο υπουργός, επισήμανε ότι από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, εδώ και τρία χρόνια προσπάθησε με απολύτως ανοικτή διάθεση και με απολύτως καλή προαίρεση να βρει τον κοινό τόπο συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα και τους συναδέλφους, τόσο σε επίπεδο συζήτησης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή όσο βεβαίως και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Ολομέλεια. Γιατί, όπως είπε, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι χώρος μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας και πρέπει ο καθένας να συμβάλλει για καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης.
Σχετικά με τις κριτικές τοποθετήσεις των Οδηγιών που ασκήθηκαν από την αντιπολίτευση επισήμανε πως όσοι αποδέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την προσήλωσή της στο ευρωπαϊκό δίκαιο προφανώς αποδέχονται ότι αυτή η πρακτική είναι μια συνηθισμένη πρακτική στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που έχει μια συγκεκριμένη λογική και ένα συγκεκριμένο τρόπο, με τον οποίο κάθε φορά γίνεται η αναφερόμενη συζήτηση.
Για τις διατάξεις οι οποίες αφορούν σε αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και που αφορούν στο πώς θα μπορέσουμε τελικά να επιταχύνουμε την απονομή της Δικαιοσύνης, ο υπουργός ανέφερε πως όλοι μας αναγνωρίζουμε πως είναι μεγαλύτερο πρόβλημα και θα πρέπει όταν φτάνουμε στο διά ταύτα, από όλα τα κόμματα να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για να μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός τόπος και όχι να υπάρχει απόλυτη αντίθεση a priori με μία συνδικαλιστική λογική.
Αναρωτήθηκε γιατί μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις σχετικά με την «συνοπτική αιτιολογία της απόρριψης της έκθεσης» ώστε οι εισαγγελείς και οι δικαστές να μπορούν με μεγαλύτερη ταχύτητα να διεκπεραιώνουν υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν πραγματική αξία και πραγματική σημασία; Θέλετε, είπε, να γράφουν εκθέσεις και σελίδες καθυστερώντας με αυτό τον τρόπο για θέματα ή υποθέσεις, οι οποίες έχουν απορριφθεί εκ των προτέρων;
Ο υπουργός δεν κατανόησε και τις αντιρρήσεις που ακούστηκαν σχετικά με την αύξηση του προστίμου των μαρτύρων που δεν προσέρχονται να καταθέσουν, λέγοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων σήμερα αναβάλλεται, διότι κάποιοι μάρτυρες, είτε και σε συνεννόηση με κάποιο από τα διάδικα μέρη, δεν προσέρχονται στη δίκη επειδή γνωρίζουν ότι το πρόστιμο είναι πάρα πολύ χαμηλό, στα 60 ευρώ, ενώ εάν το πρόστιμο φτάνει στα 500 ευρώ, οι συμπεριφορές αυτές θα είναι εντελώς διαφορετικές.
Εισάγεται, είπε ο κ. Τσιάρας, διάταξη όπου αναβολή για λόγους υγείας με γνωμάτευση δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος και για κώλυμα δικηγόρου για λόγους άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης, θα δίνεται μία και μόνο φορά σε κάθε πλευρά, σημειώνοντας πως εδώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας. Η Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε για τους δικαστές ούτε για τους δικηγόρους. Η Δικαιοσύνη είναι για τους Έλληνες πολίτες.
Είναι για την ίδια την κοινωνία. Κι αυτό θα πρέπει να βάλουμε ως αρχή στις όποιες νομοθετικές επιλογές κάνουμε στη Βουλή. Δεν μπορούμε, υπογράμμισε ο υπουργός, να επιτρέπουμε οι άνθρωποι να ξοδεύουν χρόνο, χρήματα για να πάνε ως μάρτυρες σε δεκάδες δίκες και αυτές να αναβάλλονται για λόγους που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Εάν αυτό δεν σας ενδιαφέρει, βγείτε και πείτε το καθαρά, πείτε πως είστε οι φωνές των συνδικαλιστικών οργάνων και όχι οι φωνές των πολιτών.
Η δε ρύθμιση, η οποία γίνεται, νομίζω ότι είναι απολύτως soft. Θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ακραία. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για μία και μόνο αναβολή, που δεν γίνεται αυτό. Η ρύθμιση αυτή δεν είναι ούτε εναντίον των δικηγόρων, ούτε εναντίον των δικαστών. Η ρύθμιση αυτή είναι υπέρ των πολιτών. Η κυβέρνηση δεν θέλει να ρίξει τον μουτζούρη στους δικηγόρους.
Ο υπουργός, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δηλαδή η κυβέρνηση αλλάζει συνεχώς τον ΠΚ, λέγοντας πως δεν κατανοώ την κριτική σας επειδή φέρνουμε διατάξεις για την εκδικητική πορνογραφία, που δεν υπήρχε πρόβλεψη ουσιαστικά ποινής και θα πρέπει να παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση;
Πείτε, είπε ο κ. Τσιάρας, σε όλα αυτά τα θύματα από εκδικητικές φωτογραφίες, κατά βάση ανηλίκων και γυναικών, πως η ελληνική πολιτεία επειδή θέλει να παραμείνει σταθερή σε ένα ποινικό κώδικα που ψήφισε και πρέπει να είναι η πλάκα του Μωυσή και δεν πρέπει να αλλάζουμε τίποτα, εμένα μια τέτοια λογική με ξεπερνάει.
Ο κ. Τσιάρας, αναγνώρισε πως η λογική και η φιλοσοφία της κυβέρνησης για τον ΠΚ διαφέρει με αυτή που υπήρχε πριν το 2019 καθώς όπως υπογράμμισε «εμείς θέλουμε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς μέσα στο σπίτι τους. Θέλουμε να αισθάνονται ότι υπάρχει μια Πολιτεία και μια Δικαιοσύνη που τους προστατεύει. Το μόνο που επιχειρούμε είναι αυτό και τίποτα παραπάνω.
Πάντα με σεβασμό στην επιστημονική άποψη. Το δίλημμα στο οποίο καλείται να απαντήσει κανείς, είναι να επιλέξει αν θα είναι με ένα Δίκαιο που ενθαρρύνει την παραβατικότητα και ενισχύει την ανασφάλεια ή αν θα είναι με ένα Δίκαιο που λειτουργεί προστατεύοντας τους πολίτες.
Προφανώς, υπάρχει διάσταση άποψης με κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά αυτοί που μας κρίνουν στο τέλος είναι οι Έλληνες πολίτες. Σχετικά με το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου, ο υπουργός ανέφερε πως είναι ένα τεχνικό νομοσχέδιο καθώς αφορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 713 του 2019.
Αύριο το πρωί, η Επιτροπή αποφάσισε τη διεξαγωγή της ακρόασης φορέων και στην συνέχεια θα γίνει η ψήφιση του σχεδίου νόμου επί της Αρχής και η συζήτηση επί των άρθρων. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου ορίσθηκε για την Παρασκευή ώστε να μπορεί να εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.