Για τα εμβόλια κατά του κορoνοίου και το τείχος ανοσίας στην χώρα μας μίλησαν νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΙ οι καθηγητές Πνευμονολογίας Ν. Τζανάκης και Στ. Λουκίδης, καθώς και ο Πρύτανης ΈΚΠΑ Α. Δημόπουλος.
Συγκεκριμένα χετικά με το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια,ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και σχετίζεται με εμβόλια που έχουν ως φορέα τον αδενοιό, ενώ υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια και θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της πολύ σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας.
Επιπροσθέτως, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τα άτομα που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα. Αντίθετα επειδή αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Αντιστοίχως, ο κ. Λουκίδης επισήμανε την σημαντικότητα των εμβολίων για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και σημείωσε πως ο οικογενειακός γιατρός είναι ο κατάλληλος για να λάβουμε πληροφορίες για τα εμβόλια. Επίσης, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό αυτό που ανακοίνωσε το CDC ότι άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή με χαμηλή άμυνα στον οργανισμό, είναι άτομα που ενδείκνυνται να κάνουν τον εμβολιασμό.
Παράλληλα, όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως εχουμε λίγα δεδομένα αυτή την στιγμή παρόλο που το CDC συστήνει και υπάρχει μια μελέτη με περίπου 2,500 – 3000 παιδιά όπου έχει αποδείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, καθώς κανένα παιδί στην ομάδα που εμβολιάστηκε δεν νόσησε, ενώ νόσησαν 18 παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν. Εντούτοις, τόνισε ότι έχει πολλές συνιστώσες, ψυχολογικές και κοινωνικές και έτσι πρέπει να το προσεγγίζουμε.
Σημειώνεται ότι σχετικά με το ίδιο θέμα ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως ενδεχομένως θα πρέπει αυτό να γίνει αρχικά σε παιδιά που έχουν συννοσηρότητες όπως παχυσαρκία, διαχαρώδη διαβήτη και μεταβολικά νοσήματα.
Τέλος, για το τείχος ανοσίας ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε πως πρέπει να το χτίσουμε μέχρι τον φθινόπωρο και τότε οι μόνοι που θα νοσηλεύονται θα είναι οι ανεμβολίαστοι.