«Η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση: Διώξτε τον στατιστικολόγο». Με τον χαρακτηριστικό αυτό τίτλο, άρθρο της Wall Street Journal αναφέρεται στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ως «αποδιοπομπαίος τράγος» για την κρίση χρέους.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε χθες στην ηλεκτρονική έκδοση της WSJ και περιγράφει τη διαιώνιση των κατηγοριών εις βάρος του κ. Γεωργίου, περί χειραγώγησης στοιχείων για το έλλειμμα, προκειμένου να επιβληθούν σκληροί όροι λιτότητας στην Ελλάδα μέσω του πρώτου Μνημονίου του 2010, όπως σημειώνει η εφημερίδα.
Μάλιστα η WSJ επισημαίνει πως αν και οι ελληνικές αρχές που ερεύνησαν διεξοδικά τις κατηγορίες εις βάρος του κ. Γεωργίου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να εφαρμόσει τους κανόνες της Ε.Ε., οι κατηγορίες διαιωνίζονται από πολιτικούς και δικαστές επειδή υποκύπτουν σε κοινωνικές πιέσεις αντιπάλων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με την WSJ, τη στιγμή που η Ελλάδα ακόμα αγωνίζεται να ξεπεράσει τη λιτότητα στην οποία βρίσκεται, η υπόθεση του κ. Γεωργίου ήταν ένα ακόμη περιστατικό που μείωσε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, αφού αξιωματούχοι ξένων χωρών φοβούνται πως η ΕΛΣΤΑΤ θα χρησιμοποιηθεί και πάλι ως πολιτικό παιχνίδι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η WSJ.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους οι ελληνικές κυβερνήσεις χειραγωγούσαν τα στατιστικά στοιχεία, ενώ ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν ο πρώτος ανεξάρτητος επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος μετέβη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα το 2010. Μάλιστα όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ ο Ανδρέας Γεωργίου εργαζόταν ως manager στο τμήμα στατιστικής του ΔΝΤ, όπου είχε τη φήμη του έντιμου ανθρώπου ο οποίος τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες.
Όπως τονίζει η WSJ, ο Ανδρέας Γεωργίου υποστηρίζει ότι δεν έκανε κανένα λάθος, απλά ακολούθησε τους κανόνες της ΕΕ, ενώ σήμερα βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας επικοινωνώντας με τους δικηγόρους τους στην Αθήνα προκειμένου να ετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή για μία ακόμα δίκη.
"Ούτε στους πιο τρελούς μου εφιάλτες δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό θα διαρκούσε έξι ολόκληρα χρόνια", δηλώνει ο Α. Γεωργίου στη WSJ.