Μια πιθανή αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού μποπρεί να θέσει σε «δοκιμασία» τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μια πιθανή αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, αναφέρει σε άρθρο της η WSJ, τονίζοντας παράλληλα ότι η ταραχώδης εποχή της τρομοκρατίας έρχεται να στοιχειώσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
«Η πιθανή απελευθέρωση από την φυλακή ενός διαβόητου Έλληνα τρομοκράτη θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες από την πλευρά των ΗΠΑ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις πρόσφατα στενές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ουάσινγκτον», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της «Wall Street Journal».
«Ο Σάββας Ξηρός, εκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος εκτίει στη φυλακή πέντε ποινές για πολλαπλές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, υπέβαλε αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας, επικαλούμενος νόμο που ψήφισε το κυβερνών αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει η εφημερίδα
«Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί δημοσίως σε αυτό. Ο Ξηρός καταδικάστηκε το 2003 για τη δολοφονία ενός στρατιωτικού αξιωματούχου στις ΗΠΑ κι ενός στρατιώτη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων θυμάτων.
“Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός προτού εκτίσει την ποινή του θα ήταν προσβολή στη μνήμη των Αμερικανών που σκότωσε και των οικογενειών τους", είχε δηλώσει τον Οκτώβριο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα» επισημαίνει στο άρθρο της η Wall Street Journal.
Στη συνέχεια η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η 17 Νοέμβρη, μια ριζοσπαστική αριστερή τρομοκρατική ομάδα, δολοφόνησε 23 άτομα μεταξύ 1975 και 2000, συμπεριλαμβανομένων πέντε Αμερικανών. Η οργάνωση πήρε το όνομά της από την συγκεκριμένη ημέρα του 1973 όταν η στρατιωτική χούντα – σύμμαχος των ΗΠΑ - κατέστειλε τη φοιτητική εξέγερση την Αθήνα με τανκς.
«Αργότερα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για την υποστήριξη της χούντας, η οποία “έπεσε” το 1974, ωστόσο, πολλοί οπαδοί της Ριζοσπαστικής Αριστεράς συνέχισαν να βλέπουν με καχυποψία την αμερικανική εξουσία και να δείχνουν κάποια συμπάθεια σε μικρές βίαιες αριστερές ομάδες που εξακολουθούσαν να δραστηριοποιούνται σε μερικές ελληνικές πόλεις», συνεχίζει η WSJ.
«Αυτό το κεφάλαιο στην ταραχώδη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας έρχεται να στοιχειώσει την κυβέρνηση της χώρας. Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ tου Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξελίχθηκε από την αντικαπιταλιστική Ακροαριστερά της Ελλάδας, μέρος της οποίας ήταν φίλα προσκείμενο με τους Μαρξιστές και αναρχικούς», συνεχίζει το άρθρο.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλλιεργεί ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ, μια κίνηση που θα μπορούσε να κινδυνεύσει από την πιθανή αποφυλάκιση ενός τρομοκράτη που σκότωσε έναν στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ κι έναν στρατιώτη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πριν από δεκαετίες».
«Ο στρατός των ΗΠΑ επεκτείνει τη χρήση ελληνικών βάσεων με την υποστήριξη της κυβέρνησης, καταρρίπτοντας ένα παλιό ταμπού για την ελληνική Αριστερά. Οι ΗΠΑ ήταν επίσης ειδικός προσκεκλημένος στη βασική εμπορική έκθεση της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη το φετινό Φθινόπωρο με τον Υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος να ηγείται μιας αμερικανικής αποστολής με δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων».
«Ο κ. Τσίπρας συνέλαβε επίσης στην ώθηση των ΗΠΑ να σταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια επιδιώκοντας ένα συμβιβασμό στην πικρή διαμάχη της Ελλάδας με τη γειτονική ΠΓΔΜ για το όνομα, ως προοίμιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».
«Ο «καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας στην «Wall Street Journal. Ωστόσο, παρά τη φιλοαμερικανική μετατόπιση των Αθηνών,πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν δεσμούς και συμπάθειες με τη ριζοσπαστική αριστερή πολιτική σκηνή,η οποία περιλαμβάνει μαρξιστές, αναρχικούς και άλλους που παραδοσιακά αντιτίθενται στην εξουσία των ΗΠΑ».
«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία το 2015, ψήφισε νόμο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόωρη απελευθέρωση ηλικιωμένων ή όσων θεωρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Το κόμμα δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών».
«Οι επικριτές της κίνησης αυτής είχαν δηλώσει ότι ο νόμος είχε ως στόχο την απελευθέρωση βετεράνων Αριστερών πολιτικών.Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος τροφοδότησε τέτοιες υποψίες όταν δήλωσε ότι η διάταξη για την κατ΄οίκον επιμέλεια, θα μπορούσε να ωφελήσει μόνο δύο κρατούμενους ελληνικών φυλακών-ο κ. Ξηρός είναι ένας από αυτούς».
«Ο κ. Ξηρός συνελήφθη όταν μία από τις βόμβες της 17ης Νοεμβρίου εξερράγη στα χέρια του, αφήνοντάς τον κουφό και σχεδόν τυφλό. Ο ζωγράφος ομολόγησε για το ρόλο του στις τρομοκρατικές ενώ νοσηλευόταν.
Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν επίσης ότι έχει σκλήρυνση κατά πλάκας. Ορισμένοι δικηγόροι του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή και πρέπει να απελευθερωθεί».
« Άλλοι 17 δολοφόνοι - ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε για 11 φόνους, και ο αδελφός του Ξηρού, Χριστόδουλος Ξηρός,καταδικάστηκε για έξι δολοφονίες - μεταφέρθηκαν από φυλακές υψίστης ασφαλείας σε υπαίθριες αγροτικές φυλακές,επικαλούμενοι την ίδια νομοθεσία...
Οι μεταφορές των κρατουμένων προκάλεσαν διαμαρτυρίες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία, διπλωμάτες των οποίων ήταν μεταξύ των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου.
«Οι διαμαρτυρόμενες χώρες επεσήμαναν ότι ο Δημ. Κουφοντίνας δεν εξέφρασε καμία τύψη για τις ενέργειές του, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός έλαβε λίγες μέρες άδεια από τη φυλακή το 2014».
«Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κουφοντίνας έλαβε άδεια έξι ημερών, την πέμπτη μέσα σ΄χρόνο, προκαλώντας κι άλλες διαμαρτυρίες από την Ουάσινγκτον.
«Αυτή είναι μια επαίσχυντη αδικία στις οικογένειες των θυμάτων - οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να κάνουν διακοπές από τη φυλακή», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ σε tweet.
«Δεν είναι σαφές εάν το αίτημα απελευθέρωσης του κ. Ξηρού θα επιτύχει, παρόλο που Έλληνες αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι πληροί τα κριτήρια αναπηρίας. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πρέπει να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης- κάτι όμως που ο Ξηρός έχει απορρίψει. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι τα χέρια και τα πόδια του είναι πολύ αδύναμα για να σηκώσουν μια τέτοια συσκευή».
«Τα κριτήρια αναπηρίας στην Ελλάδα για την πρόωρη απελευθέρωση των κρατουμένων έχουν εξεταστεί και σε άλλη περίπτωση. Ένας Έλληνας επιχειρηματίας, που εξέτιε 21ετή φυλάκιση για υπεξαίρεση, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος, αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Αύγουστο, μόλις 18 μήνες αφότου απέδειξε με στοιχεία τη σοβαρή αναπηρία του.Λίγες ημέρες αργότερα, ο φακός τον απαθανάτισε να φαίνεται υγιής».
Μετά από το σάλο που προκλήθηκε για την λανθασμένη ιατρική εκτίμηση της κατάστασής του, πήγε πίσω στη φυλακή».
Στη συνέχεια η WSJ θυμίζει ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία το 2015, ψήφισε νόμο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόωρη απελευθέρωση ηλικιωμένων ή όσων θεωρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Το κόμμα δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, οι επικριτές της κίνησης αυτής είχαν δηλώσει ότι ο νόμος είχε ως στόχο την απελευθέρωση αριστεριστών, άποψη που ενισχύθηκε όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε ότι η διάταξη για την κατ΄οίκον κράτηση, θα μπορούσε να ωφελήσει μόνο δύο κρατούμενους ελληνικών φυλακών, με τον Ξηρό να είναι ένας από αυτούς.
Τέλος η WSJ σημειώνει ότι δολοφόνοι της 17Ν - ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε για 11 φόνους, και ο αδελφός του Ξηρού, Χριστόδουλος Ξηρός,καταδικάστηκε για έξι δολοφονίες - μεταφέρθηκαν από φυλακές υψίστης ασφαλείας σε υπαίθριες αγροτικές φυλακές,επικαλούμενοι την ίδια νομοθεσία...