Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), ο οποίος χαρακτήρισε μεροληπτική την στάση του υπουργού Υγείας υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας.
Ο Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με την ανακοίνωση, τονίζει ότι ο ΠΑΣΙΔΙΚ «φέρεται ενοχλημένος από τη δήλωσή μου ότι η πολιτική του υπουργείου είναι ?μεροληπτική? υπέρ της δημόσιας περίθαλψης και μάλιστα αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος και ποινικό αδίκημα! Ας αφήσουμε τις αστειότητες και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς. Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι έχουμε καταστήσει σαφές πως ο ρόλος του υπουργείου Υγείας δεν είναι να ρυθμίζει τον ?ανταγωνισμό? ανάμεσα στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, αλλά να παρεμβαίνει ενεργά για τη στήριξη και αναβάθμιση του, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών. Η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη και η επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή, αλλά όρος καθολικής και ισότιμης φροντίδας των ανθρώπων, ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων, ελέγχου της προκλητής ζήτησης και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος».
Στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Υγείας διερωτάται αν η κυβέρνηση και γενικότερα η Πολιτεία δεν έχουν το δικαίωμα να σχεδιάζουν την δραστική ενίσχυση των δημόσιων δομών, ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, να αναβαθμίζουν τα εργαστήρια τους και να επαναπροσανατολίζουν δημόσιους πόρους προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
«Ο ΠΑΣΙΔΙΚ απαντά αρνητικά, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του κρατικοδίαιτου επιχειρηματικού τομέα στον χώρο της διάγνωσης, ο οποίος έχει συμβάλλει καθοριστικά στην έκρηξη της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις.
Κατανοούμε την ενόχληση, αλλά δεν περιμέναμε τόσο απροκάλυπτη επίθεση. Πρόθεση μας δεν είναι η αντιπαράθεση, αλλά η οριοθετημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και η δυναμική σχέση ανάμεσα στην αυξημένη ?χωρητικότητα? του ΕΣΥ και στην ανάγκη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους. Θέλουμε, όμως, να είναι ξεκάθαρο ότι η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης και απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης έχει τελειώσει. Η μάχη για την αναβάθμισή της θα είναι διαρκής, επίμονη και αναγκαστικά μακρόχρονη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Ξανθός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ