Α. Ξανθός: Η βελτίωση στην Υγεία γίνεται για πρώτη φορά ορατή

Α. Ξανθός: Η βελτίωση στην Υγεία γίνεται για πρώτη φορά ορατή

Δεν κάνουμε απλώς μια μίζερη διαχείριση της όντως δύσκολης καθημερινότητας στις υπηρεσίες Υγείας, αλλά την πρώτη σοβαρή και συγκροτημένη πολιτική παρέμβαση στήριξης της δημόσιας περίθαλψης εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτό τόνισε στην ομιλία του, στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας για τον προϋπολογισμό του 2017 που είχε ως τίτλο "Από την υγειονομική ανάγκη στην πολιτική οικονομία της Υγείας".

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα των προσλήψεων τονίζοντας ότι υπερβαίνουν αθροιστικά τους 10.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό.

"Έχουν ήδη προσληφθεί ή επίκειται πολύ σύντομα η πρόσληψη τους: 1383 επικουρικοί γιατροί τη διετία 2015 - 2016 (μαζί με 884 που παρατάθηκαν 1 χρόνο οι συμβάσεις τους), 900 μόνιμοι εργαζόμενοι από την 4Κ/5Κ προκήρυξη, 200 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ από παλιές κρίσεις, 950 διοικητικοί υπάλληλοι από την προκήρυξη του 1998 μέσω ΑΣΕΠ, 585 επικουρικό λοιπό προσωπικό, 260 γιατροί - νοσηλευτές για τις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 186 μόνιμοι διασώστες του ΕΚΑΒ. Και ακολουθούν: 700 νοσηλευτές - λοιπό προσωπικό από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ της 4Κ/5Κ, άλλοι 240 γιατροί - νοσηλευτές μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για ΜΕΘ, 2.000 μόνιμοι εργαζόμενοι ( έχει εκδοθεί ΠΥΣ- άμεση προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ) και 2.000 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ ( αναμένεται σύντομα η έκδοση ΠΥΣ ) που αθροιστικά συγκροτούν το σύνολο των 5.000 προσλήψεων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού που παρουσίασε στο διάγγελμα του χθες ο πρωθυπουργός", τόνισε χαρακτηριστικά.

Όμως, η πιο άμεση κίνηση μαζικής ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας, όπως είπε, είναι η πρόσληψη 4.000 ανέργων νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών με 12μηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ που θα ολοκληρωθεί μέχρι το Φλεβάρη του 2017.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι ο «σκληρός πυρήνας» των πολιτικών λιτότητας και της επιβάρυνσης των πολιτών παραμένει άθικτος, προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού που έγινε πέρσι -όπως είπε- για να κρατηθεί η χώρα όρθια και να διεκδικήσει ξανά την ισότιμη και αξιοπρεπή της θέση μέσα στην Ευρώπη.

"Όμως έχουμε σχέδιο και το υλοποιούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα και, παρά τις «προφητείες» δεινών, διαλύσεων και καταρρεύσεων εδώ και 1,5 χρόνο, η αλήθεια είναι ότι το ΕΣΥ είναι όρθιο, σταθεροποιείται συνεχώς, ενισχύεται με προσωπικό, βελτιώνει την απόδοση του και αυξάνει τη «χωρητικότητα» του, εξυπηρετώντας αξιόπιστα περισσότερους πολίτες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η αλήθεια επίσης είναι ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής και ότι καμιά «υγειονομική βόμβα» δεν ενεργοποιήθηκε. Δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας" είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας διερωτήθηκε αν υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις βελτίωσης κι αν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση, για να απαντήσει με τα στοιχεία του περσυνού προϋπολογισμού των νοσοκομείων - ΥΠΕ, που ήταν ο πρώτος μετά από 5 χρόνια με ανοδική τάση, και φυσικά συνεχίζει να την δίνει με σαφήνεια ο προϋπολογισμός του 2017, όπως είπε.

"Τα 1.388 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός (όριο αγορών) του 2015 έγιναν 1.556 με την «ένεση» χρηματοδότησης που κάναμε τον Οκτώβριο του 2015 ανακατανέμοντας κρατικούς πόρους υπέρ του ΕΣΥ. Το 2016 έγιναν 1.634 δισ. ευρώ, ποσό που διατηρείται σταθερό μέχρι το 2018 στα πλαίσια του νέου ΜΠΔΣ 2015-2018. Αυτό σημαίνει επιπλέον 268 εκατ. ευρώ το 2016 (230 για τα νοσοκομεία + 38 εκατ. ευρώ για ΥΠΕ/ΠΕΔΥ) και 252 εκατ. (214+ 38) το 2017, πέραν των προβλέψεων του ΜΠΔΣ της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε 1.404 δισ. το 2016 και 1,420 δισ. το 2017 - 2018. Ειδικά οι δαπάνες για την ΠΦΥ που αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, οι δαπάνες για τα ΚΥ και τις δομές του ΠΕΔΥ που αντιστοιχούν στον κωδικό 260 του υπουργείου Υγείας, είναι για το 2017 συνολικά (μαζί με μισθούς, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.) 451 εκατ. ευρώ, όταν το 2016 ήταν 373 εκατ. και το 2015 ήταν 363 εκατ. Είναι η πρώτη, οριακή έστω, υποχώρηση της λιτότητας στην Υγεία, που έρχεται να υπηρετήσει την πολιτική επιλογή της δραστικής αντιμετώπισης της «υγειονομικής φτώχειας» και της καθολικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών, καθώς και την διεύρυνση του «δημοσιονομικού χώρου» για αναβαθμισμένη δημόσια περίθαλψη" κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.

Όπως επίσης αποκάλυψε, στο αμέσως επόμενο διάστημα δρομολογείται η κάλυψη των ανασφάλιστων με ιατρικά βοηθήματα, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και άλλες παροχές μέσω του ΕΟΠΥΥ για παθήσεις όπως σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνος, μεσογειακή αναιμία. Αυτό είναι το κοινωνικό «αποτύπωμα» της σημερινής κυβέρνησης, τόνισε και συνέχισε:" αυτή είναι στην πράξη η εφικτή αριστερή πολιτική που έχει στο επίκεντρο της τα θύματα της κρίσης, τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους αυτής της χώρας".

Συμπληρωματικά, το υπουργείο Υγείας υπολογίζει στο ΕΣΠΑ 2016 - 2020, με το οποίο επιδιώκει να καλύψει ένα μέρος των αναγκών του ΕΣΥ σε υποδομές και εξοπλισμό, αλλά κυρίως να διασφαλίσει την βιώσιμη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την στήριξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και Δημόσιας Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός κατέληξε λέγοντας ότι "η κοινωνία, παρά την απογοήτευση της, την δυσαρέσκεια και το θυμό της, περιμένει, υπομένει, ευελπιστεί, προσδοκά μια θετική διέξοδο από την κρίση και στην πλειονότητα της όχι μόνο δεν επενδύει σε εκλογές και πολιτική ανατροπή, αλλά εύχεται να τα καταφέρουμε. Γιατί ξέρει ότι η δική μας αποτυχία, θα είναι ήττα για κάθε πολιτική προσπάθεια, που αμφισβητεί την κυρίαρχη «συνταγή» της λιτότητας, που επηρεάζει θετικά τις διεργασίες για το μετασχηματισμό της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, που επιδιώκει δικαιότερη και εντιμότερη διαχείριση μιας συμφωνίας επώδυνης και ετεροβαρούς, με παράλληλη προώθηση κοινωνικά αντισταθμιστικών μέτρων, όπως οι ρυθμίσεις για την ανθρωπιστική κρίση, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την περίθαλψη των ανασφάλιστων, την στήριξη του ΕΣΥ, της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του Κοινωνικού Κράτους".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ