Αύξηση σχεδόν 50% στις δαπάνες των νοσοκομείων για φάρμακα παρατηρείται φέτος, ενώ παράλληλα και η φαρμακευτική δαπάνη για τους ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, ξεπέρασε το όριο των 2,08 δισ. ευρώ, κατά ένα επιπλέον δισ. ευρώ περίπου.
Συγκεκριμένα, με βάση τον τρέχοντα προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς είναι αυξημένη κατά 17,3% με την αύξηση να προκαλεί επιπλέον δαπάνη 136 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι η υποχρεωτική επιστροφή clawback της φαρμακοβιομηχανίας για το 2020, αναμένεται να "κλείσει" στα 923 εκ. ευρώ, καθώς τόση είναι η επιπλέον υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης - εκτός νοσοκομείων, που έχει οριστεί στα 2,080 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 49% επιπλέον, οπότε ανάλογα, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το clawback στα 589 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 43 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Το θέμα των αυξημένων υποχρεωτικών επιστροφών θέτει υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα του υπουργού Β. Κικίλια και του υφυπουργού Β. Κοντοζαμάνη, η διοίκηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Υγείας με επιστολή της, την οποία κοινοποιεί επίσης στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ά. Σκέρτσο.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως εκτός του εξαιρετικού φόρτου στα νοσοκομεία από την πανδημία, οι λοιπές δραστηριότητες στην υγεία βρίσκονται σε ύφεση.
Δηλώνοντας πως είναι κατανοητές οι δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, τονίζει πως η ασύμμετρη, συνεχής και χωρίς προβλεψιμότητα υπερφορολόγηση του κλάδου δεν έχει κανένα ευρωπαϊκό προηγούμενο και σίγουρα αποτελεί τροχοπέδη ανάπτυξης και επένδυσης στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΦΕΕ ζητά την αναθεώρηση του νοσοκομειακού προϋπολογισμού, την κάλυψη των ανασφάλιστων από την κοινωνική πρόνοια και τη θέσπιση ανώτατου ορίου στο clawback.