Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του γενικού πληθυσμού «δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης του ενδεχόμενου κινδύνου έκθεσης του ειδικού πληθυσμού που διαμένει στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε συνθήκες υπερπληθυσμού και άρα οφείλει η ελληνική πολιτεία να ενισχύσει τα αναγκαία μέτρα και όχι να τα χαλαρώσει», σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου απαντώντας στην κριτική της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τις συνεχείς παρατάσεις των περιορισμών εξόδου αιτούντων άσυλο από τις δομές.
Οι ίδιες πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας «δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων εν δυνάμει "κράτηση"», καθώς «το σύνολο των φιλοξενούμενων διατήρησε και διατηρεί το δικαίωμά του να εξέρχεται από τις δομές, όμως με οργανωμένο τρόπο». Επίσης επισημαίνουν ότι στις αποφάσεις που έλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «συνυπολογίζει και την αυξημένη παρουσία τουριστών στα νησιά, οπότε η αντιμετώπιση μιας πιθανής έξαρσης του ιού τους θερινούς μήνες στα ΚΥΤ θα ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμη». Τέλος, σχολιάζουν ότι οι αποφάσεις για παράταση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στις δομές λαμβάνονται «με τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού».
Σχετική επιστολή απέστειλε η Ύπατη Αρμοστεία προς τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Υγείας, προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία της για την παράταση των περιοριστικών μέτρων στις δομές σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα, τα οποία επιβάλλουν «διαφορετική μεταχείριση» σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην επιστολή ο διεθνής οργανισμός, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου του, Τζέισον Χεπς, κάνει λόγο για περιορισμούς που «ισοδυναμούν με κράτηση» επισημαίνοντας ότι «αιτιάσεις σχετικές με την υγεία δεν δικαιολογούν τη συστηματική χρήση της κράτησης ατόμων ή ομάδων αιτούντων άσυλο ή προσφύγων».
Επίσης, σημειώνει ότι «έχει καταγράψει μια μη ομοιόμορφη εφαρμογή των μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα», ανάλογα με την τοποθεσία, όπως ο απόλυτος περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών εντός συγκεκριμένης περιμέτρου σε συγκεκριμένες δομές. Για τις περιπτώσεις αυτές, ωστόσο, το υπουργείο κάνει λόγο για «μέτρα περιορισμού που ελήφθησαν με βάση επιδημιολογικά δεδομένα που προέκυψαν στο πεδίο », όπως στις περιπτώσεις του Κρανιδίου, της Μαλακάσας και της Ριτσώνας.
Τις ανησυχίες τους για την παράταση των μέτρων περιορισμού είχαν εκφράσει πρόσφατα μέσω ανακοινώσεών τους και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.