Άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας σε όλες τις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας σχεδιάζει, για τις 17 και 18 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η άσκηση με τίτλο «Αγνοδίκη 2021» βασίζεται σε πολλαπλά σενάρια μαζικών ροών, φυσικών καταστροφών, έντονων καιρικών φαινομένων και πανδημίας και έχει ως στόχο τη διερεύνηση της ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού σε μία ή πολλαπλές κρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι 32 δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.
Την ευθύνη της υλοποίησης έχει αναλάβει η γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων 'Άσυλο του υπουργείου, ενώ στην άσκηση θα συνεργαστούν μεταξύ άλλων η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, το ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και οι οργανώσεις ASB και Danish Refugee Council.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, «η μετανάστευση αφορά πολλές παράλληλες κρίσεις, δηλαδή μπορεί να έχεις μια δολοφονία σε ένα κέντρο ή μια εξέγερση και ταυτόχρονα μια φωτιά ή μια επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη χώρα. Είναι πολύ σύνθετο και μεγάλο το αντικείμενο, άρα πρέπει όλος ο μηχανισμός να είναι σε συντονισμό».
Μέσα από την άσκηση, παρατηρεί ο κ. Λογοθέτης, «θα δούμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις μαζί, πόσο έτοιμοι είμαστε για να ανταποκριθούμε και πόσος χρόνος χρειάζεται γι' αυτό».
Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο προσθέτει ότι «μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνάει τα σενάρια, αν σκεφτεί κανείς τι ζήσαμε τον Σεπτέμβρη, με την πυρκαγιά και την ολική καταστροφή της Μόριας και στη συνέχεια το σεισμό και τους εμπρησμούς στη Σάμο».
Για τις ανάγκες της άσκησης θα στηθεί κέντρο επιχειρήσεων στο κτίριο του υπουργείου στην Αθήνα, το οποίο θα συντονίζει τις δράσεις στις 32 δομές. Υπολογίζεται ότι στην άσκηση θα λάβουν μέρος συνολικά περίπου 450 άτομα σε 50 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.
Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν σενάρια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτων αναγκών, τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν. «Με αυτή την άσκηση βγάζεις συμπεράσματα και προχωράς στην επόμενη φάση να σχεδιάσεις τα πρωτόκολλά σου, να δεις τις αδυναμίες σου, να δεις ποιοι ανταποκρίθηκαν καλά, τι υλικοτεχνική υποδομή έχεις», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λογοθέτης, ενώ όπως συμπληρώνει μετά την άσκηση θα εκδοθεί και ένα σχετικό εγχειρίδιο.
Για την ανάπτυξη των σεναρίων το υπουργείο Μετανάστευσης προχώρησε σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου για όλες τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μέσα από αυτή εντοπίστηκαν οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι δομές με βάση την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Για παράδειγμα, η δομή φιλοξενίας στην Ανδραβίδα έχει υψηλή πιθανότητα για σεισμό, δασική και αγροτολιβαδική πυρκαγιά, λόγω της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Αντίθετα, έχει χαμηλό κίνδυνο για πλημμύρα, κατολίσθηση ή για βιομηχανικό ατύχημα. Η δομή στη Μαλακάσα έχει χαμηλό κίνδυνο για σεισμό και πλημμύρα, ωστόσο έχει υψηλό κίνδυνο για αστική, δασική ή αγροτολιβαδική πυρκαγιά. Τέλος, η δομή στον Σκαραμαγκά έχει μεσαίο κίνδυνο για βιομηχανικά ατυχήματα και αστικές πυρκαγιές, ενώ αντίθετα έχει χαμηλό κίνδυνο για σεισμό, κατολίσθηση, πλημμύρα ή δασική πυρκαγιά.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη άσκηση με τίτλο «Πρόμαχος» είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών. Η άσκηση «Αγνοδίκη» έρχεται δε ως συνέχεια του ομότιτλου σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.