Στην αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του νόμου 3982/2011 που αφορά στην ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων, προχωράει το υπουργείο Οικονομίας, ενώ τη μελέτη θα εκπονήσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών.
Σήμερα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων εξακολουθεί να συντελείται διστακτικά, με αποτέλεσμα η επιχειρηματικότητα, η οικονομία αλλά και το περιβάλλον να στερούνται τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε σύγχρονες, οργανωμένες περιοχές.
Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει συνάψει, έχει αναλάβει να υλοποιήσει δράσεις για την αποτίμηση των μέχρι σήμερα επιπτώσεων για επιλεγμένες μεταρρυθμίσεις (στα πεδία της αδειοδότησης, του ανταγωνισμού και του διοικητικού βάρους) και την πορεία εφαρμογή τους, καθώς και να προσδιορίσει τα εναπομένοντα μέτρα που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή τους.
Κριτήριο για την επιλογή της συγκεκριμένης ρύθμισης, αποτέλεσε αφενός η μεσολάβηση ικανού χρονικού διαστήματος για την επιστημονικά ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων και αφετέρου η αναγκαιότητα να αξιολογηθούν ποιοτικά και ποσοτικά οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις, οι υστερήσεις αλλά και τα αποτελέσματα εφαρμογής της, ώστε να αποτιμηθεί η επίπτωση της στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η μελέτη αυτή εγκαινιάζει μια διαδικασία αξιολόγησης παρεμβάσεων στον ανταγωνισμό, την αδειοδότηση επενδύσεων και το διοικητικό φόρτο, η οποία θα είναι συνεχής και θα αφορά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανέθεσε στον ΣΕΒ την εκπόνηση «Μελέτης Επιπτώσεων του Νόμου 3982/2011, Κεφάλαιο Γ, Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων και των κανονιστικών πράξεων που απορρέουν από αυτόν».
Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Διαύγεια, η δαπάνη ύψους 15.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του έργου «Μελέτες, Εμπειρογνωμοσύνες, Υπηρεσίες για την υποστήριξη δράσεων Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας» του ΕΠΑΝΕΚ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Αντικείμενο της μελέτης, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΕΒ, αποτελεί η αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, καθώς και των επιπτώσεων στην περιφερειακή ανταγωνιστικότητα, από την εφαρμογή του Νόμου 3982/2011, κεφ. Γ' «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων» και τις από αυτόν απορρέουσες δευτερεύουσες κανονιστικές πράξεις. Η εν λόγω αξιολόγηση, πρόκειται να γίνει στη βάση ποσοτικών αλλά και ποιοτικών δεικτών εκροών, αποτελεσματικότητας και επιπτώσεων, για την περίοδο από την ψήφιση του νόμου έως και το Δεκέμβριο του 2015, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Αντικείμενο της ίδιας μελέτης, είναι και η διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων παρέμβασης, προκειμένου να προσδιοριστούν εναπομένοντα ή συμπληρωματικά μέτρα που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή του, ή να εισαχθούν βελτιώσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του.?
Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2016, θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας εφαρμογής του νόμου, προκειμένου, (εφόσον κριθεί σκόπιμο), να εισαχθούν βελτιώσεις για την περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρηματικών πάρκων και των επιχειρήσεων εντός αυτών, τη διεύρυνση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων που μπορούν να εγκατασταθούν, την περιβαλλοντική και οργανωτική εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, την ενίσχυση της διαδικασίας χρηματοδότησης της σύστασης πάρκων καθώς και εγκατάστασης και μετεγκατάστασης επιχειρήσεων κατά την νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ