Το ζήτημα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την επίτευξη συμφωνίας, παρ'' όλο που η εν λόγω συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη αρκετό καιρό. Όπως ανέφερε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την πρόθεση να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο, παραμένοντας, ωστόσο, ανυποχώρητη σε κάποια σημεία. Πρώτον, σε ό,τι αφορά το μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε περίπτωση κρίσης, για τον οποίο η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να είναι «αυτόματος» και «ποσοτικός». Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι κάποια κράτη-μέλη επιθυμούν η ανακατανομή των προσφύγων να γίνεται μετά την εξέταση του αιτήματος ασύλου από τη χώρα πρώτης υποδοχής, κάτι στο οποίο η Ελλάδα διαφωνεί. Δεύτερον, για την Ελλάδα, ιδιαίτερη σημασία έχει η ύπαρξη ενός «ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών», προκείμενου η ΕΕ να αναλαμβάνει την επιστροφή στις χώρες καταγωγής όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, η ΕΕ δίνει μεγάλα ποσά σε αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες αυτές και επομένως έχει μεγαλύτερη δύναμη από τις μεμονωμένες χώρες.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κυκλώματα διακινητών, η ελληνική θέση είναι πως η Ευρώπη πρέπει να είναι πολύ αυστηρή με τα κυκλώματα διακίνησης και όχι με τους πρόσφυγες. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα ζητά περισσότερες «ασφαλείς οδούς» και μεγαλύτερες προσπάθειες στην επενεγκατάσταση προσφύγων από την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ