© Εικαστικός Κύκλος Sianti
Σε ηλικία 79 ετών απεβίωσε σήμερα ο μεγάλος ζωγράφος και χαράκτης Αντώνης Απέργης.
Γεννημένος το 1938 στην Αθήνα, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1957-1962), με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο. Συνέχισε τις σπουδές του στη νωπογραφία και το ψηφιδωτό με υποτροφία του Ι.Κ.Υ στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι (1966-1969), με δασκάλους τους R. Licata και Berthole. Επίσης, ασχολήθηκε με σκηνικά θεάτρου, με εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών εντύπων.
Η ζωγραφική, όπως και η χαρακτική του, από τις πρώιμες ακόμη προσπάθειές του, είχε κινηθεί σε μια κατεύθυνση στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιζαν οι καθαρά προσωπικοί τύποι. Ήταν ένα ιδίωμα στο οποίο συνδυάζονταν περιγραφικά και φανταστικά στοιχεία, πλαστικές και χρωματικές αξίες, βιόμορφα και γεωμετρικά θέματα. Και παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα έργα του είχαν κάποια θέση και τα γραμμικά στοιχεία, ήταν πάντα ο ρόλος του χρώματος που υπέβαλε το εσωτερικό περιεχόμενο των θεμάτων του. Με το χρώμα υπέβαλε έναν περισσότερο ποιητικό τόνο, ο οποίος προέκυπτε και από την ιδιαίτερη έμφαση στα καμπυλόμορφα θέματα και το συχνά προβληματικό χώρο. Έτσι, στις πιο χαρακτηριστικές προσπάθειές του επικρατούσε ένα ονειρικό και λυρικό κλίμα, το οποίο εμπλούτιζε με εξαιρετικές εκφραστικές προεκτάσεις τα σύνολά του. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για έναν καθαρά προσωπικό λυρικό σουρεαλισμό, στον οποίο όλα είναι αμφίσημα, αινιγματικά, αλλά πάντα ποιητικά.
Το έργο του είχε παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ΚΤΕ 1965, Άστορ 1969, Νέες Μορφές 1970 & 1973, Αργώ 1976, 1980 & 1982, Γκαλερί Έρση 1994, Αγκάθι 1995 κ.α.) και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στη Ρώμη, τη Βηρυτό, το Παρίσι και το Σικάγο.
Τιμήθηκε κατά καιρούς με διάφορες διακρίσεις και βραβεία, ενώ δίδαξε επί σειρά ετών ζωγραφική (Σχέδιο – Χρώμα – Σύνθεση) σε σχολές Γραφικών Τεχνών και στη σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης των ΤΕΙ Αθήνας.
Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στην Άνδρο, στο Μουσείο Βορρέ, στη συλλογή του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Μουσείο Κοτοπούλη, στο Μουσείο Καλαμάτας και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αντώνης Απέργης, Νεκρή Φύση (2002) © Εικαστικός Κύκλος Sianti