Ενα φόρεμα έως και 5.500 ετών, από το Ταρχκάν της Αιγύπτου, μας δείχνει τη μόδα εκείνης της εποχής και μάλιστα τη μόδα στα νεκρικά ρούχα.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η ραδιοχρονολόγηση του φορέματος που βρέθηκε στο κοιμητήριο του Ταρχκάν της Αιγύπτου. Αρχικά πρέπει να ήταν αρκετά μακρύ, αν και σήμερα μοιάζει περισσότερο με πουκαμίσα.
Είναι λινό, ραμμένο, σε αντίθεση με άλλα που έχουν βρεθεί και απλώς τυλίγονταν στο σώμα και η ραδιοχρονολόγησή του αποκάλυψε την ηλικία του, δείχνοντας ότι αποτελεί το αρχαιότερο υφαντό ρούχο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το National Geographic.
Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα, καθώς ελάχιστα είναι τα ρούχα από την αρχαιότητα που κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι τις μέρες μας λόγω των υλικών τους, που είναι οργανικά, άρα φθείρονται σε μικρό χρονικό διάστημα. Το φόρεμα δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αλλά στις αρχές του 20ού αιώνα. Ομως μόνο το 1977 στάλθηκε για συντήρηση και το ανακάλυψαν. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η ραδιοχρονολόγηση. Αρχικά πρέπει να ήταν αρκετά μακρύ, αν και σήμερα μοιάζει περισσότερο με πουκαμίσα.
Φαίνεται πώς ήταν δείγμα υψηλής ραπτικής. Διαθέτει μανίκια με σούρες, λαιμόκοψη, λεπτές πιέτες και θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα σύγχρονο κατάστημα ρούχων. Οι ερευνητές το χρονολογούν ανάμεσα στα έτη 3366 και 3120 π.Χ. ή, περισσότερο, ανάμεσα στο 3482 και το 3102 π.Χ. Η ασάφεια οφείλεται στο ότι το δείγμα ήταν μικρό και οι ραδιοχρονολογήσεις ανάλογων υλικών για την 4η χιλιετία π.Χ. δεν δίνουν μεγάλη ακρίβεια. Χρησιμοποίησαν ασετόν, μεθανόλη και χλωροφόρμιο, για να αφαιρεθούν όλα τα υλικά που πιθανώς προστέθηκαν κατά τη συντήρηση καθώς και όσα επικάθησαν στο ύφασμα όλους τους αιώνες που αυτό βρισκόταν στον τάφο.
Το κοιμητήριο του Ταρχκάν βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Το εύρημα περιγράφεται σε σημείωση του 1912-13 ως «μεγάλος σωρός από λινό ύφασμα», αλλά οι ανασκαφείς δεν πρόσεξαν ποτέ ότι μέσα στον μπόγο ήταν και ένα ρούχο.
Δεκαετίες αργότερα, το 1977, το εύρημα στάλθηκε στο Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο, για συντήρηση. Εκεί, ανάμεσα σε 17 τύπους υφασμάτων, εντοπίστηκε και το ένδυμα. Οπως αποκαλύφθηκε, δεν ήταν προϊόν ανακύκλωσης, αλλά είχε κατασκευαστεί με καινούργιο λινό σημειώνει η Αλίς Στίβενσον του Μουσείου Petrie Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας, συγγραφέας μιας νέας μελέτης στο περιοδικό Antiquity για την ηλικία του ρούχου. Ακολούθησε η ραδιοχρονολόγηση.
Η φθορά στους αγκώνες και στις μασχάλες δείχνει ότι κάποιος κάποτε φορούσε το ρούχο αυτό και ότι δεν χρησιμοποιούνταν μόνο σε επίσημες τελετές. Θεωρείται ότι το ρούχο φορούσε μέλος της υψηλής κάστας. Οι Αιγύπτιοι «συνοδεύονταν» μετά θάνατον από αντικείμενα, όπως ρούχα και καλλυντικά.
Τα υφάσματα που έχουν κατά καιρούς ανακαλύψει αρχαιολόγοι χρονολογούνται 2.000 χρόνια πίσω το πολύ.
Αγγελική Κώττη
ΕΘΝΟΣ.gr