Εναέριες φωτογραφίες μας δείχνουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ιορδανίας αλλά και τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο

Εναέριες φωτογραφίες μας δείχνουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ιορδανίας αλλά και τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο

Του Γκάρι Σο

Χρησιμοποιώντας στρατιωτικά ελικόπτερα, η ομάδα του Εναέριου Φωτογραφικού Αρχείου για την Αρχαιολογία της Μέσης Ανατολής (Aerial Photographic Archive for Archaeology in the Middle East) φωτογραφίζουν τις αρχαιολογικές περιοχές της Ιορδανίας από το 1997. Έχουν χτίσει ένα αρχείο με πάνω από 100.000 εικόνες, κάποιες εκ των οποίων μπορεί να δει κάποιος τώρα στην Royal Geographical Society του Λονδίνου σε μια έκθεση η οποία μας δείχνει την πλούσια κληρονομιά της χώρας ενώ ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή στους κίνδυνους που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή κάποιες από αυτές τις περιοχές.

Παρότι είχαν παρθεί με σκοπό την καταγραφή και την έρευνα, οι φωτογραφίες στην έκθεση «Εναέρια Αρχαιολογία από την Ιορδανία και Πέρα» (Aerial Archaeology in Jordan and Beyond, έως 6 Απριλίου) απαθανατίζουν το πολιτιστικό παρελθόν της χώρας, από την προϊστορική έως την ισλαμική περίοδο. Γνωστές τοποθεσίες, όπως η παραλιακή πόλη Άκαμπα και η λαξευμένη σε βράχο αρχιτεκτονική στην Πέτρα, παρουσιάζονται δίπλα σε φωτογραφίες από αρχαιολογικές περιοχές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και σε ζωγραφιές που δείχνουν τις πρόσφατες καταστροφές.

Ανάμεσα στα κεντρικά εκθέματα είναι και τα περίεργα προϊστορικά χωματουργικά έργα γνωστά στους αρχαιολόγους ως «μεγάλοι κύκλοι», οι οποίοι έχουν διαμέτρους από 200 έως 450 μέτρα, αλλά και οι «χαρταετοί» που τους χρησιμοποιούσαν άνθρωποι της ερήμου για να κυνηγούν μεταναστευτικά ζώα. Υπάρχουν επίσης πολλές εικόνες από διάφορες οχυρώσεις που είχαν γίνει την περίοδο των σταυροφοριών, όπως το Κουαλάτ αρ Ραμπάντ και το κάστρο Κέρακ.

Οι αλλαγές στο τοπίο της Ιορδανίας και οι αρχαιολογικές καταστροφές που υπέστη η περιοχή είναι διακριτές σε πολλές από τις εικόνες, όπως αυτή του Μαάν ελ Χαμάμ, το οποίο μπορούμε να το δούμε ολόκληρο το 1998 και με κατεστραμμένη την κύρια πλευρά του το 2000, για να ανοίξουν δρόμο για ελιόδεντρα. Εικόνες από νεκροταφεία από την αρχή της Περιόδου του Χαλκού διάστικτα μελάκκους αποκαλύπτουν επίσης τις λεηλασίες που έγιναν στην Ιορδανία (κάτι που γίνεται πιο σπάνια σε σύγκριση με χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ).

Απόδοση: Χρόνης Μούγιος