«Εμείς δεν κάναμε ένα μουσείο ή μια πινακοθήκη, όπου απλώς θα εκτίθενται έργα τέχνης. Εκείνο που θέλαμε ήταν να αποκτήσει το κοινό παιδεία γύρω από την Τέχνη, να δημιουργηθεί ένα σχολείο για να ξυπνάει τα ωραία πράγματα που έχει ο καθένας μέσα στην καρδιά του, τα οποία τον βοηθούν να ομορφαίνει τη ζωή του και τη ζωή των άλλων».
Αλίκη Τέλλογλου
Έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας της Αλίκης Τέλλογλου, το σπίτι της, στην πλατεία Αριστοτέλους, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, προσφέροντας την ευκαιρία για μία μοναδική περιήγηση στο εσωτερικό και την ιστορία του.
Το μεγάλο εγχείρημα της αποκατάστασης της οικίας και τον προγραμματισμό της λειτουργίας της με το άνοιγμά της στο κοινό παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι: Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, καθηγήτρια, γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, Βασίλειος Ταρλατζής, αντιπρόεδρος και Αιμιλία Ζέρβα, μέλος του ΔΣ.
Όπως είπε η κ. Βουτυρά, «πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Θεσσαλονίκης που διαθέτει εξαιρετική θέα στον Θερμαϊκό, κυρίως όμως έχει την αύρα της Αλίκης Τέλλογλου. Κρατήσαμε σε μεγάλο βαθμό τα έπιπλα, τα χαλιά και τα φωτιστικά του σπιτιού, ενώ η συλλογή των έργων τέχνης σταδιακά θα εμπλουτίζεται. Η Αλίκη Τέλλογλου είχε μεγάλη αγάπη για διαφορετικά είδη τέχνης και πολιτισμούς, γι΄ αυτό συνδύαζε με τόλμη γιαπωνέζικα αντικείμενα, κινέζικα, ακόμη και αφρικανικά αλλά και έργα τέχνης μπαρόκ καθώς και δημιουργίες του κεραμίστα Παύλου Βαλσαμάκη. Ήταν ξεχωριστή η αγάπη της για τα έργα τέχνης, που τα θεωρούσε όλα παιδιά της».
Τη συγκίνησή της για το άνοιγμα της οικίας στο κοινό εξέφρασε και η Αιμιλία Ζέρβα, μέλος του Δ.Σ., αδερφή της Αλίκης Τέλλογλου, «μιας πληθωρικής, δυναμικής γυναίκας», όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο κ. Ταρλατζής αναφέρθηκε στο έργο της αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκε επί σειρά ετών και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη χαρά για το Δ.Σ. αλλά και μία ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή το γεγονός ότι βρισκόμαστε ξανά στο σπίτι των δωρητών του Τελλογλείου, του ζεύγους Τέλλογλου, με την ευκαιρία του ανοίγματός του στο κοινό, για να φιλοξενηθούν στον χώρο διάφορες εκδηλώσεις».
Η οικία Τέλλογλου θα ανοίξει για ξεναγήσεις αμέσως μετά το Πάσχα και ήδη υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής. Παράλληλα προγραμματίζεται να λειτουργήσουν άμεσα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες. Το ένα θα αφορά στην ποίηση και θα συνδέεται με την έκθεση Ελύτη που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο και το δεύτερο θα έχει ως θέμα τη ζωγραφική μέσα από το έργο αγαπημένων καλλιτεχνών της Αλίκης Τέλλογλου (Βενετούλιας, Γύζης, Βαλσαμάκης).
Η αποκατάσταση
Η οικία Τέλλογλου αποτελεί τμήμα του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Με απόφαση του Δ.Σ. του Τελλογλείου, το σπίτι αποκαταστάθηκε με τα περισσότερα αντικείμενα και έπιπλά του με μεράκι και σεβασμό στην προσωπικότητα των δωρητών και ιδρυτών του Τελλογλείου, Αλίκης και Νέστορα Τέλλογλου.
Η οικία Τέλλογλου βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας στην οδό Αριστοτέλους 2, πάνω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον». Στο σπίτι αυτό εγκαταστάθηκε το ζεύγος Τέλλογλου το 1965, μερικά χρόνια μετά τον γάμο τους, και εκεί έζησε η Αλίκη Τέλλογλου, μετά τον θάνατο του συζύγου της Νέστορα, έως το 2008. Ένα σπίτι γεμάτο καλλιτεχνικές αναμνήσεις, αφού οι τοίχοι του και τα δωμάτιά του ήταν πάντα διακοσμημένα με έπιπλα και έργα τέχνης, αποκτήματα των φιλότεχνων συλλεκτών από Έλληνες και Ευρωπαίους δημιουργούς των δύο προηγούμενων αιώνων, αλλά και σπάνια κειμήλια από μακρινές εποχές και τόπους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ανάμεσα σε βιβλία και έργα τέχνης, και με εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα από το ωραιότερο μπαλκόνι της πόλης, η Αλίκη Τέλλογλου συναντούσε τους φίλους και συνοδοιπόρους της, και οραματιζόταν την ίδρυση του Τελλογλείου (1971) και τη δωρεά της συλλογής.
Η Αλίκη και ο Νέστωρ Τέλλογλου
Η Αλίκη Τέλλογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας του Ναούμ και της Λουκίας Ωρολογά, προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και το Μοναστήρι. Από μικρή διψούσε για το διάβασμα και την τέχνη και όνειρό της ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, αλλά τελικά εγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή.
Ο Νέστορας Τέλλογλου γεννήθηκε στη Σμύρνη. Η οικογένειά του, έμποροι και τραπεζίτες, υπήρξαν ευεργέτες στον τόπο τους. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από σπουδές στην Ελβετία ο Νέστορας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η γνωριμία του Νέστορα και της Αλίκης κατέληξε σε γάμο το 1953 και σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε η συλλεκτική τους δραστηριότητα.
Οι ξεναγήσεις
Ξεναγήσεις διάρκειας 30 λεπτών με ελεύθερη είσοδο στο κοινό (κατόπιν συνεννόησης και με σειρά προτεραιότητας) θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη μεταξύ 18:00-20:00. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε επίσκεψη: 20 άτομα. Έναρξη ξεναγήσεων μετά το Πάσχα.
Πληροφορίες: www.teloglion.gr