Το Λούβρο υπογράφει ιστορική συμφωνία με το Ιράν για συνεργασία σε αρχαιολογικές ανασκαφές, εκθέσεις και ανταλλαγές

Το Λούβρο υπογράφει ιστορική συμφωνία με το Ιράν για συνεργασία σε αρχαιολογικές ανασκαφές, εκθέσεις και ανταλλαγές

Του Βίνσεντ Νος

Το Λούβρο υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία με το Ιράν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, η οποία ανοίγει τον δρόμο για ανανέωση πολιτισμικής και επιστημονικής συνεργασίας με την Γαλλία. Η συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί δημοσίως, έγινε κατά την διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί με κύριο σκοπό τον διάλογο πάνω σε οικονομικά ζητήματα. Ο αντιπρόεδρος Μασούντ Σολτανιφάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής της πολιτισμικής κληρονομιάς και της τουριστικής οργάνωσης του Ιράν, επισκέφτηκε το Λούβρο την Πέμπτη, αλλά δεν υπήρχαν καλυμμένα αγάλματα για την περίσταση, λέει το μουσείο.

Η συμφωνία, υπογεγραμμένη στο προεδρικό Elysee Palace, καθορίζει έναπλαίσιο συνεργασίας μέχρι το 2019, το οποίο περιλαμβάνει σχέδια για ανταλλαγή εκθέσεων, εκδόσεων, επιστημονικών επισκέψεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και αρχαιολογικών ανασκαφών. Οι δύο χώρες θα δουλέψουν μαζί με σκοπό να σταματήσουν της λεηλασίες και το παράνομο εμπόριο. Η συμφωνία ακολουθεί την γενικότερη διπλωματική πολιτική της Γαλλίας η οποία προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία των σχέσεών της με άλλες της χώρες της Μέσης Ανατολής. Το Λούβρο έχειήδηδεσμευθεί να βοηθήσει το Ιράκ και την Συρία να προστατεύσουν την πολιτισμική κληρονομιά τους και κτίζει ένα παράρτημα του μουσείουστο Άμπου Ντάμπι.

Η πρώτη συνεργασία θα είναι μια έκθεση πάνω στην Δυναστεία Καζάρ (1789-1925), η οποία θα ανοίξει την άνοιξη του 2018 στο παράρτημα του μουσείου στο Λανς στην βόρεια Γαλλία. Αυτή είναι μια σημαντική συμβολική κίνηση μιας και στην εν λόγω περίοδο γίνονταν πολλές επιθέσεις από κληρικούς στο Ιράν. Η χώρα διαθέτει μια μοναδική συλλογή φωτογραφιών και βιντεοσκοπήσεων από εκείνη την εποχή,η οποία ανακτήθηκε πρόσφατα, λέει ο Γιάνικ Λιντζ, επικεφαλής του Τμήματος Ισλαμικής Τέχνης του Λούβρου, ο οποίος ειδικεύεται στην περσική ιστορία και είχε επισκευθεί την Τεχεράνη το περασμένο καλοκαίρι.

Επίσης το Λούβρο ενδέχεται να συμμετέχει στην έρευνα της αρχαιολογικής περιοχής του Νισαπούρ στην Νοτιοανατολική επαρχεία του Χορασάν, η οποία μπορεί να συνδεθεί με πιο πρώιμες ανασκαφές οργανωμένες από το μουσείο στην Μπουχάρα στο Ουζμπεκιστάν αλλά και με άλλες αρχαιολογικές περιοχές κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού οι οποίες άνηκαν στην ευρύτερη αυτοκρατορία των Σασσανιδών. Η μεσαιωνική Ισλαμική πόλη Αβέχ, στοκεντρικό οροπέδιο, αναφέρθηκε ως μια άλλη πιθανή θέση για τη μελέτη. Μια ιδέα που συζητήθηκε επίσης είναι η επιστροφή μιας ομάδας στην αρχαία περιοχή των Βουνών Ζάγκρος, στα οποία η Γαλλία δούλεψε για πάνω από 80 χρόνια έως ότου να ξεκινήσει ο πόλεμος μεταξύ Ιράκ και Ιράν το 1980, και έκανε σημαντικές ανακαλύψεις όπως τον Κώδικα του Χαμουραμπί, την νομοθεσία του βασιλιά της Βαβυλώνας η οποία είχε χαραχτεί σε μια πέτρινη στήλη ενάμισι σχεδόν μέτρων και σε πήλινους δίσκους.

Επιμέλεια: Χρόνης Μούγιος