Μέσα στην φλεγόμενη Συρία οι καλλιτέχνες αντιστέκονται

Μέσα στην φλεγόμενη Συρία οι καλλιτέχνες αντιστέκονται

Του Τιμ Κόρνγουελ

Ο φωτογράφος, επιμελητής και γκαλερίστας Ισά Τουμά, κάτοικος του Χαλεπίου, λέει ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πόλη σύντομα, δια μέσου της ερήμου.

Ευρισκόμενος στην Ολλανδία, δήλωσε στην The Art Newspaper ότι θα συνεχίσει την δουλειά του με το πρότζεκτ Art Camping, σύμφωνα με το οποίο κάνουν συναντήσεις από 5 μέχρι 50 άτομα, ανάλογα με την ασφάλεια της περιοχής που βρίσκονται, με σκοπό να δημιουργήσουν τέχνη στην γκαλερί του, την Le Pont. Ο Τουμά μιλάει για τον χώρο του στο Χαλέπι: «Τα τελευταία πέντε χρόνια ζήσαμε πέντε περιπτώσεις με βόμβες. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος είναι ασφαλής».

«Αρχίσαμε το Art Camping κατά την διάρκεια του πολέμου. Αρνηθήκαμε να πεθάνουμε σαν ένας αριθμός στα διεθνή δίκτυα. Προσπαθήσαμε να δώσουμε λίγη θετική ενέργεια στους ανθρώπους στην εμπόλεμη ζώνη,» λέει αναφερόμενος στο πρότζεκτ το οποίο άρχισε το 2012, όταν μετανάστες άρχισαν να καταφθάνουν στην δεύτερη πόλη της Συρίας.

Το νέο του βιβλίο «Γυναίκες που Δεν Έχουμε Χάσει Ακόμα» (Women We Have Not Lost Yet) αποτελείται από πορτρέτα, τα οποία έχουν κρυμμένα κάποια κομμάτια, και από μαρτυρίες 15 νέων γυναικών οι οποίες αναζήτησαν άσυλο στην γκαλερί του Τουμά τον περασμένο Απρίλιο. Οι εικόνες εκτέθηκαν στο Castrum Peregrini του Άμστερνταμ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ενώ το 80 % των διανοούμενων και των καλλιτεχνών της Συρίας έχουν φύγει, αυτός νιώθει ότι «δεν πάλεψαν αρκετά για την παρτίδα τους», οπότε θέλει να επιστρέψει, ακόμα και αν ο εμφύλιος πόλεμος κλιμακωθεί σε μια μεγάλη μάχη που θα αποτελέσει σημείο λήξης στις πενταετείς συγκρούσεις.

Ο Τουμά λέει ότι παρόλο που υπήρξαν καινούριες βομβαρδιστικές επιθέσεις και έξοδοι μεταναστών, με την ύπαρξη μιας αμυδρής ελπίδας ανακωχής τα πράγματα είναι λίγο πιο ανεκτά από το «απίστευτο βασανιστήριο» του διαρκούς πολέμου. «Το 2013 ήταν μια απαίσια χρονιά, μιας και οι αντίπαλοι περικύκλωσαν όλη της δυτική πλευρά (του Χαλεπίου), και εμείς πεινούσαμε. Κανένας δεν έγραψε κάτι για αυτό. Θα υπάρξει πραγματική αισιοδοξία όταν σταματήσουν να στέλνουν όπλα τρίτοι» λέει αναφερόμενος στην υποστήριξη των δύο διαφορετικών πλευρών από ξένα συμφέροντα.

Επιμέλεια: Χρόνης Μούγιος