«Ετος Γιάννη Μόραλη» κηρύσσει το 2016 ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του αείμνηστου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη και τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη.
Επιπλέον, δεδομένης της παντελούς απουσίας κρατικού βραβείου εικαστικών τεχνών, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θεσπίζει το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης», το οποίο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες των εικαστικών τεχνών. «Ο πλούτος της εικαστικής δημιουργίας στη χώρα μας μας καθιστά βέβαιους ότι ο νέος θεσμός θα ευδοκιμήσει» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.
Στις 29 του μήνα
Φέτος, το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης» θα απονεμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον εικαστικό και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση για το εξέχουσας σημασίας έργο του και τη μακρά προσφορά του ως δασκάλου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος).
Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε το 1925 στην Υδρα, έζησε εκεί τα παιδικά και τα πρώτα εφηβικά του χρόνια και το 1937 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Το 1940 πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Γερμανό ζωγράφο και χαράκτη Κ. Φρισλάντερ, αλλά η καθοριστική στροφή για τη ζωή του έγινε με τη γνωριμία του με τον Δημήτρη Πικιώνη και τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Ωριμάζει καλλιτεχνικά στη διάρκεια της δεκαετίας του ''50, εποχή που τα αφηρημένα κινήματα έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τους νέους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και συμπίπτουν με το τέλος μιας δεκαετίας πολέμων και διχασμών.
Στη μετεμφυλιακή ατμόσφαιρα η απόρριψη της παράδοσης και η ρήξη με ό,τι έχει προηγηθεί γίνεται η νέα σημαία. Η ΑΣΚΤ είναι το σύμβολο του ακαδημαϊσμού και του κομφορμισμού, και οι εικαστικοί αυτής της γενιάς μεταναστεύουν στα μεγάλα κέντρα των καλλιτεχνικών επαναστάσεων στην Ευρώπη και την Αμερική (Κεσσανλής, Κανιάρης, Τσόκλης, Τάκης, Κουλεντιανός κ.ά).
Ο Τέτσης παραμένει πιστός στη δική του επιλογή και δηλώνει ότι τον καθοδηγούν οι αισθήσεις του, επιστρέφει κάθε καλοκαίρι στη νησιωτική ύπαιθρο, εκεί που έχει θεμελιώσει την αδιάκοπη και μοναδική σχέση του με το θέμα του. Για πολλά χρόνια καθηγητής σε Ελεύθερες Σχολές, ο Παναγιώτης Τέτσης δίδαξε από το 1976 μέχρι το 1991 στην ΑΣΚΤ και το 1989 εξελέγη πρύτανης της Σχολής. Το 1993 έγινε ακαδημαϊκός.
Αντιγόνη Καράλη
Αναδημοσίευση από το ethnos.gr