Του Μάρτιν Μπέιλι
Ο πρέσβης της Αιγύπτου στο Λονδίνο πρότεινε ένα τολμηρό σχέδιο για να σώσει την Σεκχέμκα, ένα άγαλμα ηλικίας 4.500 χρονών για το οποίο υπήρξαν έντονες διαμάχες όταν σταμάτησε να το διεκδικεί το Northampton Museum το 2014.
Η αιγυπτιακή πρεσβεία είναι νομικά προετοιμασμένη για την ιδιοκτησία του γλυπτού και για να το δανείζει για ισάξιες χρονικές περιόδους στο Βρετανικό Μουσείο αλλά και στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Η πρόταση αυτή αντιπροσωπεύει έναν πρωτοφανή συμβιβασμό μεταξύ δύο κρατών που θέλουν να εκθέτουν την ίδια αρχαιότητα. Η Σεκχέμκα θεωρείται ότι είναι το καλύτερα διατηρημένο μη-βασιλικό άγαλμα από το Παλαιό Βασίλειο της Αιγύπτου.
Ο Νασέρ Καμέλ, ο αιγύπτιος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο λέει: «Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε το αιγυπτιακό κεφάλαιο, μια ιδέα για την πρεσβεία της Αιγύπτου στο Λονδίνο είναι να έχει στην ιδιοκτησία της και να μπορεί να δανείσει το άγαλμα για έξι μήνες στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, και για άλλους έξι στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.»
Η Σεκχέμκα (2400 ΜΕ 2300 π.Χ.) πουλήθηκε από το Northampton Museum στον δημοκρατικό οίκο Christie's τον Ιούλιο του 2014 έναντι 15,8 εκατομμυρίων λιρών, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για πλειστηριασμό αιγυπτιακής αρχαιότητας. Ο ανώνυμος αγοραστής από το εξωτερικό ζήτησε να του χορηγηθεί άδεια εξαγωγής, η οποία αναβλήθηκε έως τον Ιούλιο του 2015 για να μπορέσει κάποιος Βρετανός αγοραστής να φτάσει αυτήν την τιμή.
Για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκαν οι κανονισμοί εξαγωγής το 1952, το πολιτιστικό τμήμα της κυβέρνησης της Βρετανίας παρέτεινε την αρχική περίοδο αναβολής για ένα επιπλέον μήνα, επικαλούμενο την «ιδιαίτερη σπουδαιότητα» του αγάλματος. Ο Μαμουντούχ αλ Νταματί, ο υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, έκανε έκλυση κι αυτός στους πλούσιους Αιγύπτιους να αγοράσουν το άγαλμα ώστε να το επαναπατρίσουν στην Αίγυπτο (παρόλο που η πρότασή του ήταν βασισμένη σε μια παρεξήγηση ενός κανονισμού εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται να φτάσει κάποιος την τιμή πώλησης για να παραμείνει το έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο). Τον Οκτώβριο, ο Έντ Βαζέι, ο υπουργός πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, εισήγαγε μιαδεύτερηαναβολή, επειδή ένας Βρετανός αγοραστής εξέφρασε την πρόθεσή του να χτυπήσει την τιμή.
Υπό την πρόταση του Καμέλ, το δάνειο της Σεκχέμκα στην Αίγυπτο θα απαιτεί μια παροδική άδεια εξαγωγής από την Μεγάλη Βρετανία, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να κατοχυρωθεί μόνο αν οι Βρετανικές αρχές είναι σίγουρες ότι το άγαλμα θα επιστρέψει.
Η ερώτηση κλειδί πλέον είναι το αν κάποιος αγοραστής μπορεί οικονομικά να καλύψει την τιμή των 15,8 εκατομμυρίων λιρών, πριν τελειώσει η δεύτερη περίοδος αναβολής στις 29 Μαρτίου. Αν όχι, η Σεκχέμκα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φύγει για το εξωτερικό.
Απόδοση: Χρόνης Μούγιος