Αν εργάζεσαι σε μουσεία και πολιτιστικούς φορείς, εμπλέκεσαι άμεσα στη διαδικασία παραγωγής εκθέσεων, είσαι διαχειριστής πολιτιστικών προγραμμάτων, είσαι φοιτητής με ενδιαφέρον για τη μουσειολογία, σου αρέσουν τα μουσεία ή απλώς παθιάζεσαι με τα κείμενα, το σεμινάριο γραφής κειμένων για μουσεία που θα εισηγηθεί από 25 Νοεμβρίου η Ανδρομάχη Γκαζή στο Faro Creative Learning:
?θα σε εξοικειώσει με την έννοια του μουσειακού κειμένου ως πρωταρχικού φορέα ερμηνείας των εκθεμάτων ενός μουσείου,
?θα σε εφοδιάσει με θεωρητικές /μεθοδολογικές γνώσεις για τη συγγραφή μουσειακών κειμένων,
?θα σου δώσει τη δυνατότητα να ασκηθείς στη συγγραφή τους μέσα από την εκπόνηση ασκήσεων γραφής.
Το περιεχόμενο του σεμιναρίου διαρθρώνεται ως εξής:
Α. Θεωρητική προσέγγιση
Η ανάγνωση ως λειτουργία
Η ανάγνωση στο μουσείο
Ο σκοπός του μουσειακού κειμένου
Ιδιαιτερότητες του μουσειακού κειμένου
Β. Πρακτική προσέγγιση
Κατηγορίες κειμένου / Προδιαγραφές για την κάθε κατηγορία.
Η συγγραφή του κειμένου / Βασικές μεθοδολογικές
Η παρουσίαση του κειμένου / Γραφιστική επεξεργασία – Εκτύπωση - Τοποθέτηση
Κοινά λάθη στην παραγωγή κειμένων
Κριτήρια για την αξιολόγηση κειμένων
Γ. Ασκήσεις γραφής
Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα μελετηθεί με επιτόπια επίσκεψη η περίπτωση των κειμένων του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στην Τεχνόπολη.
H Ανδρομάχη Γκαζή είναι επίκουρος καθηγήτρια μουσειολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει, επίσης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ συνεργάζεται με τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειακές Σπουδές» του Παν/μίου Αθηνών και «Μουσειολογία» του Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως μουσειολόγος σε μουσεία, και ως μουσειολόγος-μελετήτρια. Έχει εκπονήσει πληθώρα μουσειολογικών μελετών, έχει οργανώσει και επιμεληθεί πολλές εκθέσεις σε μουσεία διαφόρων τύπων. Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για την ανέγερση νέων μουσείων. Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τη συγγραφή μουσειακών κειμένων. Είναι μέλος του Συμβουλίου Μουσείων του ΥΠΠΟ και ιδρυτικό μέλος & μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Τετράδια Μουσειολογίας.
Το σεμινάριο θα διαρκέσει 14 ώρες και θα διεξαχθεί τα σαββατοκύριακα 25 & 26 Νοεμβρίου και 2 & 3 Δεκεμβρίου, μεταξύ 10-2 μ.μ., (εκτός από το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου που περιλαμβάνει επίσκεψη σε μουσείο 11-1 μ.μ.)
Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται σε 170 ευρώ (+24% ΦΠΑ) ή 150 ευρώ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές & ανέργους με επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας.
Καθώς ο αριθμός των συμμετοχών είναι συγκεκριμένος, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να ρωτήσετε για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 7717544 [email protected]
www.faro.gr Έβρου 14, 11527