Εξατομικευμένοι ορθοπεδικοί νάρθηκες μέσω 3D Printing, με βιοδιασπώμενα υλικά, είναι η λύση που προτείνει η PTA Ecorthotics για γρήγορη και χωρίς προβλήματα αποκατάσταση. Οι νάρθηκες ακολουθούν απόλυτα τις ανατομικές λεπτομέρειες του κάθε ασθενή, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτητα ανάρρωσης, ενώ ο σχεδιασμός τους επιτρέπει τον αερισμό του μέλους που ναρθηκοποιείται. Η πρωτότυπη εφαρμογή βραβεύθηκε στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Για την ιδέα των εξατομικευμένων ναρθήκων, μίλησε στο liberal ο Διευθύνων Σύμβουλος της PTA Ecorthotics Μάρκος Κυριαζής.
-Κύριε Κυριαζή, πώς συλλάβατε την ιδέα για τους εξατομικευμένους νάρθηκες;
Ως φυσιοθεραπευτής, είχα διαπιστώσει από ασθενείς μου, ότι οι διαθέσιμοι στην αγορά νάρθηκες έχουν κακή εφαρμογή, κακή συναρμογή και προκαλούν μυκητιάσεις ή εκδορές, που σε συνδυασμό με ορισμένα νοσήματα όπως ο διαβήτης ή η ηλικία, δεν επιτρέπουν στα τραύματα να κλείσουν. Την ίδια περίοδο, ο αδερφός μου, έκανε το διδακτορικό του στο 3D Printing ως μηχανολόγος μηχανικός. Μαζί σχεδιάσαμε έναν νάρθηκα για μια ασθενή μου, της οποίας η ταχύτητα αποκατάστασης βελτιώθηκε ραγδαία.
Πιστέψαμε στη συγκεκριμένη ιδέα και έτσι ετοιμάσαμε ένα business plan, σκεπτόμενοι ότι η σύγχρονη τάση σε όλους τους τομείς της υγείας είναι η εξατομικευμένη αποκατάσταση του ασθενή. Στόχος μας είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων μας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Μέσα από το Διαγωνισμό και με τη βοήθεια της Εθνικής Τράπεζας, αναζητούμε πιθανή χρηματοδότηση, καθώς δεν αρκεί μόνο η ιδέα. Χρειάζεται και κάποιος να επενδύσει σε αυτήν.
-Χρησιμοποιείτε ένα οικολογικό υλικό. Την πρώτη ύλη που την βρίσκετε;
Προμηθευόμαστε τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Πρόκειται για το πολυγαλακτικό οξύ, ένα υλικό 100% βιοδιασπώμενο, που είναι ταυτόχρονα αντιμικροβιακό και αντιμυκητικό. Χρησιμοποιούμε επίσης μια παραλλαγή του με πληρότητα σε ανθρακονήματα, που έχει άλλες μηχανικές ιδιότητες και αντοχές, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή. Σημαντικό δεν είναι μόνο το είδος του υλικού, αλλά και η διαδικασία παραγωγής του. Χρειάζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές, γιατί είναι πολύ ευπαθές και η διαδικασία παραγωγής που ακολουθούμε είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένη. Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία του δικού μας εργαστηρίου, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει στις αρχές Νοεμβρίου.
-Ο σχεδιασμός του ακολουθεί πλήρως την ανατομία του ασθενή. Αναφέρετε όμως και στοιχεία που προκαλούν αισθητηριακή ανάδραση στον εγκέφαλο. Πώς γίνεται αυτό;
Ο εγκέφαλος δέχεται και δίνει πληροφορίες στο υπόλοιπο σώμα. Με την τοποθέτηση ενός συνήθους νάρθηκα "αποκλείεται" η περιφερική αλληλεπίδραση και ο εγκέφαλος παύει να “ασχολείται” με το ναρθηκοποιημένο μέλος. Στο σχεδιασμό του δικού μας νάρθηκα περιλαμβάνονται τρήματα (οπές) που καταρχήν μειώνουν το βάρος του, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να δεχθεί αλληλεπίδραση από τον αέρα που περνά μέσα από τα τρήματα αυτά, ώστε να μην "ξεχάσει" το μέλος που ασθενεί.
-Πώς επιταχύνεται η αποκατάσταση;
Η πλήρης εξατομίκευση του νάρθηκα, τείνει να οδηγήσει τον εγκέφαλο να μην καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα πρόσθετο υλικό έξω από το δέρμα. Επίσης τα τρήματα τοποθετούνται σε νευραλγικές θέσεις σύμφωνα με τις αρχές της νευρολογίας. Τέλος, ελέγχουμε την πληρότητα, σκληρότητα και ευελιξία του νάρθηκα, ώστε να επιτρέπει μια πολύ μικρή κινητικότητα, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση, γιατί η πλήρης ακινησία προκαλεί προβλήματα.
-Σε πόσους ασθενείς έχετε εφαρμόσει τους νάρθηκες;
Συνολικά σε 150-200 ασθενείς, αλλά και σε οδηγούς Κart (μηχανοκίνητος αθλητισμός), ανεβάζοντας τον αριθμό των χρηστών μέχρι στιγμής στα 700-800 άτομα, ηλικίας από 17 έως 86 ετών.
-Τί πιστοποιήσεις χρειάζεστε και από πού;
Κατά αρχήν χρειαζόμαστε την πρώτη πιστοποίηση από τον ΕΟΦ, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και σε πιστοποίηση του εργαστηρίου σύμφωνα με πρότυπα ISO.
- Πώς συνέβαλε ο Διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας στην ανάπτυξή σας;
Ο Διαγωνισμός βοήθησε στην προώθηση της εταιρίας στις αγορές του εξωτερικού, που ενδιαφέρονται να μάθουν για την εφαρμογή του 3D Printing Engineering στους νάρθηκες και για τη δυνατότητα που δίνει στην εξατομίκευση της θεραπείας των ασθενών.
Επίσης, μέσω του Διαγωνισμού και των ανθρώπων της, όπως του μέντορα κ. Σπ. Αρσένη, η
Τράπεζα μας βοήθησε στο value proposition της εταιρίας, που είναι και το πιο δύσκολο
κομμάτι, γιατί δεν φτάνει μόνο η ιδέα, πρέπει ο επιχειρηματίας να σε δεχθεί, να σε ακούσει
και να επενδύσει στην ιδέα σου.
-Σε τι είδους συνεργασίες στοχεύετε αυτή την περίοδο;
Σε συνεργασία με φορείς του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού (Kart) προχωρούμε σε μάσκες προστασίας ρινός. Επίσης σε συνεργασία με κτηνιατρικές κλινικές ετοιμάζουμε ειδικό αμαξίδιο για ανάπηρα κατοικίδια ζώα. Τέλος, αυτή την περίοδο είμαστε σε συζητήσεις με το ΓΕΝ για τις ανάγκες των δικών του υπηρεσιών αποκατάστασης και μονάδων υγείας.