Ab imo pectore... και άλλες λατινικές εκφράσεις (μέρος 1ο)

Ab imo pectore... και άλλες λατινικές εκφράσεις (μέρος 1ο)

Η γλώσσα μας είναι γεμάτη από λατινικές εκφράσεις. Ως γνωστόν, οι Ρωμαίοι ολοκλήρωσαν την κατάκτηση της Ελλάδας το 146 π. Χ., την οποία μετέτρεψαν σε ρωμαϊκή επαρχία. Με την πάροδο των χρόνων, ο κατακτημένος κατάκτησε πολιτισμικά τον κατακτητή και στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, επικράτησε το ελληνικό στοιχείο κυρίως στο ανατολικό κομμάτι. Παρόλα αυτά, η λατινική γλώσσα παρέμεινε ζωντανή και για πολλά χρόνια ήταν η βασική γλώσσα της διοίκησης και της νομοθεσίας. Ακόμη, τα λατινικά ήταν η κυριότερη γλώσσα διδασκαλίας στα μεσαιωνικά πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με μερικές λατινικές εκφράσεις που τις ακούμε να χρησιμοποιούνται και να πλουτίζουν το λόγο μας.

Πρώτα – πρώτα ab imo pectore (=από τα βάθη της ψυχής μας) σας ευχόμαστε να έχετε καλή και καρποφόρα ημέρα.

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την αφήγησή μας ab ovo (= κατά λέξη: από το αυγό, δηλαδή από την αρχή. Η φράση προέρχεται από τον Οράτιο, ο οποίος επαινεί τον Όμηρο, επειδή δεν ξεκίνησε την Ιλιάδα, αναφερόμενος διεξοδικά στη γέννηση της Ωραίας Ελένης από το αυγό της Λήδας, όπως έκαναν όλοι οι προγενέστεροι επικοί ποιητές πριν από αυτόν, αλλά προτίμησε να παραθέσει τα γεγονότα in media res, αρχίζοντας από τη μέση, από το θυμό του Αχιλλέα, εναντίον του Αγαμέμνονα). Μια ab ovo παρουσίαση της επικαιρότητας, με παράθεση των συμβάντων, όπως το καθένα προκύπτει από τη στιγμή της γέννησής του, με όλες τις λεπτομέρειες δε θα είναι σίγουρα ad amoenitam (=προς τέρψη) των αναγνωστών μας. Θα είναι πολύ κουραστική γι'' αυτούς.

Και για να έλθουμε στην επικαιρότητα, διαβάζουμε ότι τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη κατέγραψε η Samsung Electronics, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από την ανάκληση 3 εκατομμυρίων Galaxy Note 7. Προσπαθώντας η Samsung να βρει τι έφταιγε με τις συσκευές αυτές, εξέταζε πότε το ένα, πότε το άλλο δεδομένο. Μετά από μελέτη, κατέληξε ad absurdum (= δια της εις άτοπον απαγωγής) ότι για τα προβλήματα ευθύνεται η μπαταρία τους.

Στο μεταξύ η ενεργοποίηση του «κόφτη» για το 2017 θεωρείται πολύ πιθανή. Βέβαια, η Κυβέρνηση με το οικονομικό της επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς, για να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Ad hoc (επί τούτω, για το σκοπό αυτό) έχει βάλει σε εφαρμογή διάφορα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Υπουργοί, από την άλλη, απειλούν με μηνύσεις δημοσιογράφους, γιατί οι τελευταίοι στα δημοσιεύματά τους κάνουν ad hominem παρατηρήσεις (κρίσεις που στοχεύουν να καυτηριάσουν την προσωπικότητα κάποιου και όχι τα επιχειρήματά του). Πολλές δηλώσεις, όμως, ένθεν κακείθεν γίνονται απλώς και μόνον προς δόξαν αυτών που τις εκφωνούν, για το θεαθήναι, όπως θα λέγαμε ή ad gloriam, όπως θα έλεγαν οι Λατίνοι.

Δική μας πρόθεση από πλευράς της ηλεκτρονικής μας σελίδας είναι να σας ενημερώνουμε απεριόριστα, ad infinitum σε απλά λατινικά λόγια. Αν κουραστείτε από τα πολλά άρθρα και τις ειδήσεις, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ad libitum (= κατά βούληση, σύμφωνα με τις επιθυμίες σας) ό, τι αρέσει σε εσάς να διαβάσετε.

Addentum (προσθήκη στο τέλος ενός βιβλίου ή του κειμένου)

Θα επανέλθουμε σε μερικές μέρες, γιατί έχουμε πολλές ακόμη εκφράσεις να σχολιάσουμε, οι οποίες σας λέμε a priori (εκ των προτέρων) ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσες.