Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στις λατινικές εκφράσεις, μπορούμε να αναφερθούμε αρχικά στην ad locum. Αυτήν την χρησιμοποιούμε, όταν θέλουμε να κάνουμε λόγο για ένα χωρίο κειμένου ή για έναν στίχο, για τον οποίο μιλήσαμε προηγουμένως. Πριν από λίγο, πληροφορηθήκαμε, για παράδειγμα, το κλείσιμο μεγάλου δημοσιογραφικού οργανισμού. Πολλοί στη συνέχεια θα αναφέρονται σε ad locum του τάδε ή του δείνα δημοσιογράφου, συγκρίνοντας και σχολιάζοντας τα γραπτά τους.
Συζητήσεις γίνονται ad nauseam (κατά κόρον, nausea = ναυτία, πιο λαϊκά μέχρι αηδίας) για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Μερικοί ερμηνεύουν τις δηλώσεις του ad placitum (κατά το δοκούν, αυθαίρετα), χωρίς να κρίνουν ad rem (με βάση τα επιχειρήματα που κάθε φορά προβάλλει). Ήδη έχει λάβει κάποιες αποφάσεις για το μεταναστευτικό, οι οποίες αποτελούν casus belli (κατά λέξη αιτία πολέμου), γεννούν θύελλα αντιδράσεων από μουσουλμανικές και μη χώρες. Συγκεκριμένα το Ιράν απαντά με μέτρα αμοιβαιότητας. Εμείς ωστόσο οφείλουμε να παραθέσουμε ενώπιόν σας, coram populo, (κατά λέξη σημαίνει ενώπιον του λαού) ειδήσεις που αφορούν και τη μία πλευρά και το άλλο μέρος, το altera pars.
Και για να έλθουμε στα δικά μας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ή αλλιώς ESM μας καθησυχάζει ότι, αν εφαρμοσθούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις, είναι διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. Βέβαια, αυτές προβλέπουν αρκετούς φόρους ad valorem, που επιβάλλονται σύμφωνα με την αξία των πραγμάτων που κατέχουμε, όπως λένε.
Δυστυχώς, οι δρόμοι είχαν κλείσει από τους αγρότες. Μάθαμε παρόλα αυτά ότι alea iacta est, πάρθηκε η απόφαση από τα συντονιστικά τους όργανα να ανοίξει ο δρόμος Θεσσαλονίκης Σερρών. Τη συγκεκριμένη φράση την είπε ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν αγνόησε την εντολή της Συγκλήτου να διαλύσει το στρατό του και πέρασε το Ρουβίκωνα εναντίον του Πομπηίου.
De profundis (εκ βαθέων, από τα βάθη της καρδιάς μας) ευχόμαστε και προσευχόμαστε για την τύχη των επιβατών του τουριστικού πλοίου από την Κίνα που αγνοείται στα ανοικτά των ακτών του Βόρνεο της Μαλαισίας. Μακάρι τελικά όλα να πάνε ex sententia (κατ'' ευχήν) με τις έρευνες.
Ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα credo, τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις της Κυβέρνησής μας, δύο χρόνια μετά, άλλα λέει τη μια μέρα, άλλα πράττει a posteriori (= εκ των υστέρων). Οι δημοσκοπήσεις μάς ενημερώνουν ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κερδίζει διαρκώς έδαφος. Είναι αλήθεια ότι από τη μια, ορισμένοι συμπολίτες μας περιμένουν κάποιον ως deus ex machina (από μηχανής θεό), να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Δυστυχώς, από την άλλη, ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχει και άλλος δρόμος, αυτός χωρίς τα μνημόνια. Όπως λένε, τα μνημόνια είναι contra naturam (παρά φύσιν), υπάρχει συνεπώς, σύμφωνα με αυτούς, κάποιος άλλος τρόπος με τον οποίο θα ξαναβρούμε την προηγούμενη ευημερία μας. Μόνο που αυτή φαντάζει για εμάς σαν τα χρόνια προ Χριστού, ante Christum. Η εφημερίδα παραθέτει τις απόψεις και των μεν και των δε, μια που αρχή μας είναι: audiatur et altera pars (ας ακουσθεί και η άλλη πλευρά).
Εδώ κάπου σας αφήνουμε, γιατί είπαμε πολλά, ενώ aurea mediocritas (κατά λέξη χρυσό μέτρο), το δικό μας ελληνικό μέτρον άριστον.
Θα συνεχίσουμε deo volente (θεού θέλοντος) την άλλη φορά, φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, anno domini (έτος Κυρίου, μετά τη γέννηση του Χριστού), 2017.