Κλυδωνισμούς στις ευρωπαϊκές εξελίξεις προκάλεσε το δημοψήφισμα στην Ιταλία, κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα ίσως φέρει το πόρισμα της πολυπόθητης αξιολόγησης, κλυδωνισμούς στο κομματικό σκηνικό βλέπουμε μετά από αποφάσεις των ηγετών των κομμάτων.
Όταν κάνουμε λόγο για κλυδωνισμούς, αναφερόμαστε στην αναταραχή, την αναστάτωση που δημιουργείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Κλυδωνισμούς μπορεί να νιώσουμε και όταν είμαστε μέσα στο αεροπλάνο, όταν τα ρεύματα του αέρα κάνουν το αεροσκάφος να κουνιέται δυνατά. Τότε τρομάζουμε, αλλά παρακαλάμε να τα καταφέρει ο χειριστής να υπερβεί τους κλυδωνισμούς, τις αναταράξεις, και να μας οδηγήσει με ασφάλεια στον προορισμό μας.
Με κλυδωνισμούς ταλαντεύεται και το πλοίο της γραμμής, όταν κουνιέται πέρα δώθε από τα κύματα. Σε αυτήν την περίπτωση συζητάμε για ταρακουνήματα.
Άλλη μια λέξη από το απαιτητικό λεξιλόγιο, την οποία την συναντάμε συνήθως στον πληθυντικό. ? κλυδωνισμός, το? κλυδωνισμο?, λέξη της ελληνιστικής εποχής, παράγεται από το ουσιαστικό ? κλύδων, το? κλύδωνος. ? κλύδων, τύπος ομηρικός για το κύμα, τη θαλασσοταραχή, την τρικυμία, δίνει το κλύζω (= πλένω), το κλύσμα (= η πλύση) και το κατακλύζω (= γεμίζω με νερό, κατακυριεύω).
Στα παλιά αρχαιοελληνικά μας κείμενα ? κλύδων είναι πελάγιος ή θαλάσσιος. Ενίοτε γίνεται κλύδων κακ?ν, μια θάλασσα από συμφορές, που βρίσκουν τον άνθρωπο και τον κάνουν να δυστυχεί και να βασανίζεται. Το πλήθος των ιππέων στη μάχη γεννούσε τρόμο με τον καλπασμό του και τότε είχαμε κλύδωνα ?ππέων, μια θάλασσα από έφιππους πολεμιστές.
Κλύδωνα οι παλιοί μας, κλυδωνισμούς εμείς οι νεώτεροι, κύματα μεγάλα συνεπώς που κλυδωνίζουν τους πάντες και τα πάντα.
Τώρα που συντάσσουμε το λήμμα, διαβάζουμε ότι η χώρα μας κλυδωνίζεται από ένα κύμα απεργιών. Τρικυμισμένη η πατρίδα μας, συνεπώς. Ελπίζουμε να επικρατήσουν γρήγορα τα αντώνυμα του λήμματος, η ηρεμία, η νηνεμία, η ησυχία, η απανεμιά.