Η μεγάλη θάλασσα, που περιβάλλει κυκλικά τις χώρες της γης, ήταν ο ωκεανός. Για την ετυμολογία της λέξης, που συμπληρώνει πολλά χρόνια ζωής, δεν είμαστε βέβαιοι.
Κατά την μυθολογία ήταν πρόσωπο, γιος του Ουρανού και της Γης, σύζυγος της Τηθύος και πατέρας της μυθικής θαλασσινής θεότητας, Θέτιδας, μητέρας του Αχιλλέα. Εμφανιζόταν ως ο ισχυρότερος από τους Τιτάνες και Τιτανίδες. Από την Ιλιάδα μαθαίνουμε ότι ο Ωκεανός αποτελούσε πηγή κάθε υδάτινου στοιχείου. (Πάντες ποταμο? κα? π?σα θάλασσα κα? π?σαι κρ?ναι κα? φρέατα μακρ? νάουσιν. ?λ. Φ, 196 Από τον Ωκεανό κυλούν όλα τα ποτάμια και κάθε θάλασσα και όλες οι βρύσες και τα πηγάδια).
Σύμφωνα με την ομηρική αντίληψη, λοιπόν, ο Ωκεανός έβρεχε κυκλοτερώς την γη. Όταν ο Αχιλλέας ετοιμάζεται να ξαναμπεί στην μάχη, για να εκδικηθεί τον χαμό του αγαπημένου του φίλου Πατρόκλου, ο Ήφαιστος τού ετοιμάζει καινούργια όπλα. Ένα από αυτά είναι η περίφημη ασπίδα. Σε μια εκτενή περιγραφή ο ποιητής ζωντανεύει μπροστά μας ό,τι εικονιζόταν στο σημαντικό αυτό όπλο. Ο Ωκεανός είναι το θέμα της τελευταίας ζώνης, απεικόνιση που απηχεί την αντίληψη των ανθρώπων της εποχής για τον κόσμο τους.
Στα μεταγενέστερα χρόνια, μετά τα ομηρικά, ο Ωκεανός δήλωνε την μεγάλη θάλασσα, την ?ξω θάλασσαν, τον Ατλαντικό Ωκεανό, σε αντίθεση προς την ?σω θάλασσαν, τη Μεσόγειο.
Αυτό το μεγάλο και απέραντο του ωκεανού ώθησε την φαντασία των Ελλήνων να δημιουργήσει μεταφορικές εκφράσεις με τη λέξη. Η φράση ?κεαν?ς χρημάτων είχε να κάνει με την αφθονία των χρημάτων.
Ο Ωκεανός από μυθικό πρόσωπο έγινε για εμάς ωκεανός και μας δίνει τον ωκεάνιο, την ωκεανογραφία, ωκεανολογία, ωκεανολόγο κ.ά. Μας παραπέμπει ακόμη και στην μακρινή Ωκεανία, που κατά κύριο λόγο, περιλαμβάνει την Αυστραλία. Στα νησιά του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού μιλούν τις γλώσσες της Ωκεανίας, που έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους και δεν έχουν μελετηθεί αρκετά. Μερικές, όπως τα χαβανέζικα, είναι γλώσσες υπό εξαφάνιση.
Εθνικό Πάρκο Purnululu, (Αυστραλία)
Ατλαντικός Ωκεανός, Ειρηνικός Ωκεανός, Νότιος Παγωμένος Ωκεανός, Αρκτικός και Ινδικός Ωκεανός είναι οι μεγάλες θάλασσες που βρέχουν τις στεριές του κόσμου μας. Η Ελλάδα μια σταγόνα στον ωκεανό.
Και τα βιβλία και το διαδίκτυο ωκεανοί πληροφοριών για όλους αυτούς τους τόπους. Μπορεί με την φαντασία σας να διαπλεύσετε καθέναν ξεχωριστά, να κάνετε κάτι σαν ωκεανοπλοΐα.
Και, για να μην ξεχνιόμαστε. Στα αγγλικά ο ωκεανός ocean, στα γαλλικά ocean, ιταλικά oceano, γερμανικά Ozean, ισπανικά oceano, στα ουγγρικά ocean, στα ρωσσικά ?????...
Από τον ωκεανό των γλωσσών αλιεύουμε ελληνικά! Είπε κανείς ότι η ελληνική είναι νεκρή γλώσσα;