Ορυμαγδός φόρων μάς περιμένει διαβάσαμε σε κάποιο άρθρο της εφημερίδας. Προφανώς ο συντάκτης του κειμένου, μιλώντας μεταφορικά, εννοούσε ότι έρχονται πολλοί και απανωτοί φόροι, που πέφτουν ορμητικά πάνω μας, γεννώντας με την σειρά τους ορυμαγδό διαμαρτυριών, δηλώσεων, αντιδράσεων. Αυτό σημαίνει ότι φόροι, διαμαρτυρίες, δηλώσεις, αντιδράσεις ήλθαν όλα μαζί, προκαλώντας αναστάτωση.
Η πρώτη, η αρχική και κυριολεκτική σημασία της λέξης ?ρυμαγδός ήταν ο δυνατός κρότος, η βοή του πλήθους, των αλόγων, των σκύλων. Ακόμη, ο λεκτικός τύπος δήλωνε τις άναρθρες κραυγές, τους συγκεχυμένους και ακαθόριστους ήχους. Στην Ιλιάδα ακούμε τον ?ρυμαγδόν δρυτόμων (Π. 633), τον κρότο, δηλαδή, των ξυλοκόπων και τον ήχο του χειμάρρου που κατεβαίνει ορμητικά από το βουνό, ?έων μεγάλ? ?ρυμαγδ? (Φ. 256), κυλώντας με πολύ θόρυβο.
Ίσως παράγεται από τις λέξεις ?ρύομαι (=ουρλιάζω) και ?ρυγή (= ρέψιμο), με την παραγωγική κατάληξη -δος.
Σήμερα περιγράφει επίσης ένα γενικευμένο πανδαιμόνιο ηχητικό ή μια καταιγίδα, θύελλα γεγονότων. Από την μια κάνουμε λόγο για ορυμαγδό πυροβολισμών, αρμάτων, πολέμου που δημιουργούν σύγχυση και από την άλλη για ορυμαγδό συκοφαντιών, καταγγελιών, απολύσεων, αποκαλύψεων.
Πρόσφατα η γλώσσα μας πλούτισε με τον ορυμαγδό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον λεγόμενο επικοινωνιακό ορυμαγδό. Με το ένα και με το άλλο έχουμε ορυμαγδό στο facebook και το twitter, που μας βομβαρδίζουν με το τι είπε ο ένας και ο άλλος.
Εμείς με την σειρά μας θα σας κρατάμε ενήμερους για τον ορυμαγδό των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν.