Στηλιτεύω

Στηλιτεύω

Η πιο ταιριαστή λέξη, για να παρουσιαστεί από μια ενημερωτική ιστοσελίδα σαν τη δική μας. Στηλιτεύω, δηλαδή, καυτηριάζω, σχολιάζω έντονα τα κακώς κείμενα. Το ρήμα χρησιμοποιείται, για να δηλώσει τη δημόσια επίκριση της ανήθικης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Η αρχική σημασία του ήταν εγγράφω πάνω σε στήλη κάποιον που έχει φερθεί άσχημα. Όταν εγγράφω σε στήλη, καθιστώ δημόσιο το περιεχόμενό της. Το βλέπουν όλοι, άρα αυτό δημοσιοποιείται. Γι'' αυτό, λοιπόν, κατέληξε η λέξη να σημαίνει την αυστηρή αποδοκιμασία πράξεων ή καταστάσεων. Ο στηλίτης, που το αρνητικό κατόρθωμά του είχε αναγραφεί στην στήλη, είχε λάβει έναν χαρακτηρισμό που τον συνόδευε σε όλη του την ζωή. Γι'' αυτό άλλωστε στην αρχαία Αθήνα υπήρχε η συνήθεια της στηλίτευσης. Έγραφαν τα ονόματα σε στήλη για να ντροπιαστούν δημόσια οι υπεύθυνοι, μήπως και συμμορφωθούν.

Εμείς με τη σειρά μας στηλιτεύουμε την αγένεια, την χυδαιότητα, τις προκλητικές δηλώσεις. Στηλιτεύουμε την υποκρισία, την ψευτιά, την έλλειψη ντροπής. Στηλιτεύουμε την αδιαφορία του κόσμου σε όσα αρνητικά μάς συμβαίνουν. Με άλλα λόγια ονειδίζουμε, επιπλήττουμε, στιγματίζουμε, ψέγουμε ή καταφερόμαστε εναντίον.

Όλα αυτά μαζί! Αν δεν στηλιτεύουμε, τότε επαινούμε, επιδοκιμάζουμε, εγκωμιάζουμε, εκθειάζουμε!

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, η στήλη δεν ήταν κάτι κακό. Βγαίνει από το ρήμα στέλλω και ήταν η αναθηματική πλάκα στην οποία χάρασσαν επιγραφές και την τοποθετούσαν σε τάφους και ιερά. Έχουμε πολλές και ωραίες να θαυμάσουμε στα Μουσεία και στους λογής αρχαιολογικούς χώρους!