Πριν μερικές ημέρες εορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα του ύπνου. Εμείς, όμως, θα υπνολεξιλογήσουμε σήμερα, επειδή η άνοιξη προχωρά και κοντά σε όλα τα άλλα, τα πλάσματα της φύσης ξυπνούν από χειμερία νάρκη, από τον βαθύ ύπνο στον οποίο είχαν πέσει.
Αν μας διαβάζετε πρωί – πρωί και είστε από τον ύπνο ακόμη, αγουροξυπνημένοι, σας ευχόμαστε να έχετε μια καλή και δημιουργική ημέρα, να βρίσκεστε μονίμως σε εγρήγορση, ώστε να μην σας πιάσει κανείς στον ύπνο, σας βρει απροετοίμαστους και σας αιφνιδιάσει. Η πρωινή σας προτίμηση μας κολακεύει, αν και μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι μας βλέπετε στον ύπνο σας, επειδή επιμένετε να ενημερώνεστε τόσο πρωί.
Αν πάλι μας διαβάζετε μεσημέρι και έχετε χρόνο, σας συμβουλεύουμε να πάρετε κανέναν υπνάκο, γιατί ο ύπνος τρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια, έχει με άλλα λόγια ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο.
Αν δεν σας κολλάει ύπνος και είναι βράδυ, τότε αξίζει να ακούσετε την ετυμολογία της λέξης ? ?πνος, το? ?πνου, από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *seu-p-, που αποτελεί άλλον τύπο της ρίζας από την οποία προέρχεται το ρήμα ε?δω (= κοιμάμαι, βλ. λέξη καθεύδω). Από εδώ και το λατινικό somnus (= ύπνος), το γαλλικό sommeil, η αγγλική insomnia, η αϋπνία, δηλαδή,και τόσα άλλα.
Ο ύπνος μπορεί να είναι βαρύς, ελαφρύς, γλυκός ή ύπνος του δικαίου, χωρίς έγνοιες και σκοτούρες, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.
Οι υπναράδες τον επιθυμούν διακαώς, όσοι πάσχουν από αϋπνίες θέλουν να κοιμηθούν μα δεν μπορούν. Το υπνωτήριο δεν τους υπνώνει. O υπνόσακος δεν τους χωρά, αλλά και τα υπνωτικά και υπνοβοτάνια δεν είναι λύση. Τους χρειάζεται ο μέγας υπνωτιστής για μερικά σεμινάρια υπνοπαιδείας.
Άλλοι υπνοβατούν και πορευόμενοι παραμιλούν στον ύπνο τους. Στα όνειρά τους, τα ενύπνιά τους ποιος ξέρει τι βλέπουν!
Με τόση υπνοφιλολογία μάς έπιασε υπνηλία. Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά, έλα πάρε και τούτο από τα χασμουρητά μας. Ώρα, λοιπόν, για ύπνο. Πορευόμαστε προς το υπνοδωμάτιο!