Καταρτίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα από το υπουργείο Ενέργειας. Θα αποτελέσει μέρος του νομοσχεδίου που θα δοθεί σε διαβούλευση. Την ίδια στιγμή προχωρά η προετοιμασία για τα στάδια που θα προβλέπει ο νόμος, όπως η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η επιλογή των κατάλληλων θαλάσσιων οικοπέδων. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να γίνουν άμεσα οι πρώτες εκχωρήσεις οικοπέδων για offshore αιολικά.
Όπως αναφέρει η τεχνική μελέτη που έχει υλοποιηθεί και βάση των κριτηρίων που τέθηκαν, έχει ήδη γίνει ο καθορισμός ευρύτερων περιοχών, στις οποίες το μέγιστο δυνητικό αιολικό δυναμικό που μπορεί να εγκατασταθεί, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
Πρώτον, στα σταθερής βάσης (πακτωμένα στον βυθό), σε κάτι λιγότερο από 10 GW, κυρίως στον γεωγραφικό άξονα που ξεκινά από τη Βόρεια Εύβοια και φτάνει (μέσω Σκύρου και Λήμνου) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
Δεύτερον, στα πλωτά αιολικά, συνολικής ισχύος 35 – 40 GW, με τις κατάλληλες περιοχές να εντοπίζονται μεταξύ άλλων στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, καθώς και μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.
Για τον καθορισμό των περιοχών συνυπολογίστηκε το αιολικό δυναμικό, η σεισμική δραστηριότητα, η κλίση πυθμένα, τα βάθη, η ένταση των κυματισμών και το εγκεκριμένο δεκαετές πρόγραμμα διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ. Στόχος είναι η διασφάλιση της οικονομικής διασύνδεσης.
Σε πρώτη φάση το ΥΠΕΝ έχει θέσει ως στόχο του να εγκατασταθούν 2 GW έως το 2030. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα πιστοποιεί αν είναι εφικτές οι επενδύσεις στις περιοχές, οι οποίες θα προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον. Η μελέτη θα εγκριθεί με ΚΥΑ, ενώ σύμφωνα με όσα παρουσίασε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Σκρέκας, ο επίσημος καθορισμός των ευρύτερων περιοχών (ΠΟΑΥΑΠ) αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Θα ακολουθήσει η σύνταξη της μελέτη ανά περιοχή με στόχο να έχουν εγκριθεί όλες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Στόχος είναι η διαδικασία αυτή της πλήρους ωρίμανσης να έχει ολοκληρωθεί από τους παραχωρησιούχους επενδυτές έως το τέλος του 2025 ώστε στο πρώτο τρίμηνο του 2026 οι ώριμοι επενδυτές να διαγωνιστούν για την τιμή της παραγόμενης ενέργειας σε διαδικασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).