Το ΔΣ αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις, μέχρι ο πληθωρισμός επιστρέψει στον μεσιπρόθεσμο στόχο του 2%, ενώ θα προχωρήσει και σε αλλαγές, όσον αφορά τα φθηνά δάνεια, για να μειώσει τα κέρδη των τραπεζών.
“Η ΕΚΤ αναμένει πως η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά το υπόλοιπο της χρονιάς, αλλά και στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Τα ρίσκα για την ανάπτυξη παραμένουν αυξημένα”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, η προσοχή των αγορών θα παραμείνει εστιασμένη σε δύο ημερομηνίες και πιο συγκεκριμένα στις 1/11 – 2/11 (συνεδριάζει η Fed) και 8/11 (ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές).
"Ο αντίκτυπος των τιμών της ενέργειας ωθεί την Ευρώπη σε ύφεση. Η αβεβαιότητα δημιουργεί αστάθεια στις αγορές μετοχών, αλλά υπάρχει λόγος να πιστεύουμε, ότι αυτό δημιουργεί μια σημαντική αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές", σημειώνει η Lazard Asset Management.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές ανακοινώσεις ΕΚΤ και Λαγκάρντ δεν άλλαξαν το κλίμα στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, που συνεχίζουν με μικτές διαθέσεις και ήπιες μεταβολές.
Η ίδια εικόνα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις να συνηγορούν ότι το Χ.Α. έχει εισέλθει σε περίοδο «επιτόπιου βηματισμού», πάντα με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Η εγχώρια αγορά προσπαθεί να αφομοιώσει τα υψηλά διμήνου και ο γενικός δείκτης περιστρέφεται πέριξ των 860 μονάδων, περιμένοντας τους νέους καταλύτες.
Από την άλλη πλευρά, τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, καθώς και η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου (και κατ’ επέκταση του ηλεκτρικού ρεύματος) παρέχουν στηρίγματα στην αγορά, τα οποία ενισχύονται περαιτέρω από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως «στο ελληνικό χρηματιστήριο έρχονται συνεδριάσεις αφομοίωσης κεκτημένων με στοιχεία εξισορρόπησης. Η αγορά προέρχεται από σημαντική ανοδική κίνηση κατά το μήνα Οκτώβριο, οπότε θα μπορούσε να βγάλει ουσιαστικότερης μορφής διόρθωση ώστε να ‘δέσουν’ οι τιμές σε δείκτες και μετοχές, όμως κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν έχει γίνει. Δεν υπάρχει κάποια σημαντική μεταβολή στην υφιστάμενη ανάλυση.
Μια ανάλυση που θέλει τον ΓΔΧΑ να κινείται προς τη ζώνη των 890 μονάδων, με τις 855 να αφορούν στην κοντινή στήριξη. Η ανοδική αντίδραση από τη ζώνη των 785 - 800 έδωσε και το κρίσιμο στίγμα της διατήρησης της μεσοπρόθεσμης ανοδικότητας, καθότι πλέον η ζώνη συνιστά και την έξοδο από τις αγοραστικές θέσεις. Ζητούμενη, κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, η επιβεβαίωση των στηρίξεων εβδομάδας, καθώς από τη συνεδρίαση της Δευτέρας έχουν αρχίσει να ‘κλειδώνουν’ μέρος των θέσεών τους, συνεκτιμώντας την αυριανή αργία, που οι διεθνείς αγορές θα είναι σε πλήρη δράση».
Υπενθυμίζεται ότι 23 εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς και η ΕΧΑΕ (σ.σ. Coca Cola και Jumbo δεν θα συμμετάσχουν), θα συμμετάσχουν στο φετινό roadshow της ΕΧAΕ στο Λονδίνο.
Για πρώτη φορά, το διήμερο των παρουσιάσεων (28 - 29 Νοεμβρίου) θα το ανοίξει ο πρωθυπουργός. O Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύμβουλός του επί των οικονομικών θεμάτων, Άλεξ Πατέλης, θα μιλήσουν στους επενδυτές. Για πρώτη φορά, επίσης, επιδιώκεται να συμμετάσχουν και μη Εισηγμένες Εταιρείες που επιδιώκουν να εισέλθουν στο Χ.Α. (ΔΑΑ, Lamda Malls κ.ά.).
Επίσης η φετινή εκδήλωση δεν θα διοργανωθεί από το Χ.Α., αλλά από τη Morgan Stanley.
Σπόνσορες στην εκδήλωση μπήκαν και οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι.
«Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοινώθηκε σήμερα και στα σχόλια που ακολούθησαν, καθώς και στην επικείμενη απάντηση της Fed στις 1 - 2 Νοεμβρίου. Αναμένουμε ότι η αγορά θα διατηρήσει στάση αναμονής και θα παγιωθεί στα τρέχοντα επίπεδα», αναφέρει η Beta Sec.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή των Ελ. Πετρελαίων στα 8,6, από 7,0 ευρώ δίνει η Optima Bank, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση «buy».
Προβλέπει ότι τα «αναπροσαρμοσμένα» EBITDA του ομίλου θα υπερβούν το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ φέτος, θέτοντας νέο ιστορικό υψηλό στα 1,2 δισ. ευρώ, προτού υποχωρήσουν στα 954 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 760 εκατ. ευρώ το 2024. Ως εκ τούτου, εκτιμά αυξημένο μέρισμα, στα 0,5 ευρώ ανά μετοχή για το 2022, συν το ειδικό μέρισμα 0,4 ευρώ που θα καταβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους από τα έσοδα πώλησης της ΔΕΠΑ.
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 3 Φεβρουαρίου 2023.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 593,09 (+0,12%) και 586,22 μονάδων (-0,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά ημέρας και στις 595,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%.
Ο ΓΔΧΑ, κινήθηκε μεταξύ 863,48 (+0,08%) και 857,47 μονάδων (-0,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 860,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.
Ο τζίρος στα 41,5 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+1,33%) και ΟΛΠ (+3,62%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΒΙΟ (-1,05%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,70%), ΕΕΕ (-2,60%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,82%), ΕΥΔΑΠ (-1,72%) και ΜΟΗ (-2,71%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΑΒΑΞ (+3,06%), ΦΒΜΕΖΖ (+2,96%), ΑΤΤ (+1,87%), ΙΝΛΟΤ (+1,67%), ΙΝΚΑΤ (+1,48%), ΟΛΥΜΠ (+1,42%) και ΠΡΔ (+1,71%).
Δεν εντυπωσιάζει η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών και μόλις 5 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.