Το 2020 εκτός από τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών παρατηρήθηκε η τάση νέων ιστορικά υψηλών επιδόσεων σε ένα διψήφιο αριθμό επιχειρήσεων. Μετά από καιρό είδαμε τις επιδόσεις να καταγράφουν νέες κορυφές οι οποίες δεν συνδέονταν με ένα συγκεκριμένο κλάδο ή μια έκτακτη εγγραφή άλλα είχαν μεγαλύτερη απήχηση.
Συγκεκριμένα 24 εισηγμένες (17,9% του συνόλου) σημείωσαν τον υψηλότερο τζίρο όλων των εποχών, 19 τη μεγαλύτερη επίδοση στα λειτουργικά κέρδη (14,5%) και 18 εταιρείες (12,5%) εμφάνισαν την υψηλότερη κερδοφορία όλων των εποχών. Ήταν η πρώτη χρήση στην οποία ένα μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα πλήθος επιχειρήσεων έδειξε δυναμική διαφυγής από τα τετριμμένα κέρδη των προηγούμενων ετών.
Η επόμενη χρονιά έδειξε όχι μόνο συντήρηση αυτής της τάσης αλλά υπερδιπλασιασμό των εταιρειών που σημείωσαν ιστορικά υψηλά: Το πλήθος των εισηγμένων που εμφάνισε ρεκόρ τζίρου έφθασε τις 45 εταιρείες (33,6%), 46 εταιρείες εμφάνισαν λειτουργικά κέρδη ρεκόρ (34,3%) ενώ 41 (28,5%) είχαν ρεκόρ κερδοφορίας.
Και ενώ το 2022 ξεκινούσε από μια διόλου ευκαταφρόνητη βάση το ρεκόρ που καταγράφηκε πρόπερσι μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν το ρεκόρ των ρεκόρ: 69 εταιρείες με ρεκόρ τζίρου (51,5%), 48 εταιρείες με ρεκόρ λειτουργικών κερδών (35,8%) και 43 εταιρείες με ρεκόρ καθαρών κερδών (29,9%). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μία στις δύο εισηγμένες εταιρείες είχε τον καλύτερο τζίρο της ιστορίας της και μία στις τρεις είχε κερδοφορία ρεκόρ.
Παρόλα αυτά και το 2023 δεν θα μας αφήσει ασυγκίνητους. Οι επιδόσεις στις 33 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη δείχνουν ότι η τάση των ρεκόρ θα είναι και φέτος παρούσα. Προς ώρας καταγράφονται ιστορικά υψηλές επιδόσεις σε δημοσιευμένα μεγέθη κερδοφορίας για 16 εισηγμένες. Το ίδιο ισχύει και για τα λειτουργικά κέρδη και για τον Κύκλο Εργασιών. Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς να ειπωθεί ότι θα πάμε σε μια χρήση ανάλογη της περυσινής ως προς την εμφάνιση του φαινομένου σε μια τέτοια ευρεία διάσταση.
Οι ενδείξεις, ωστόσο, είναι πολύ ενθαρρυντικές: Εκτός από τους «16» με βάση τις τάσεις που καταγράφονται στο εννεάμηνο και στο εξάμηνο, σοβαρή υποψηφιότητα για ρεκόρ βάζουν οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Austriancard, Κρι – Κρι, ΟΛΠ, Σπύρου, ΕΚΤΕΡ και οι τέσσερις εισηγμένες Mezzanine. Το χτίσιμο νέων υψηλών κερδοφορίας είναι αναγκαία συνθήκη για να αποκτήσει η Αγορά νέο ανοδικό περιθώριο ενώ παράλληλα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των αποτιμήσεων καθιστώντας πιο ελκυστικές τις ελληνικές μετοχές. Τέλος, βάζει και άλλες εταιρείες στο στόχαστρο πιο επιλεκτικών κεφαλαίων που θέτουν όρια στο ύψος της κερδοφορίας των εταιρειών που εξετάζουν προς επένδυση. Και αυτό μόνο καλό είναι για τη συμμετοχή και τη διάχυση του ενδιαφέροντος στο ταμπλό.
Ποιες εταιρείες σημείωσαν ιστορικά ρεκόρ το 2023