Με το δεξί μπήκε η νέα χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εκτός των κερδών που καταγράφονται στο Γενικό Δείκτη, το Ελευθέριος Βενιζέλος κάνει πρεμιέρα στις εισαγωγές. Η εισαγωγή πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο, ενώ σειρά παίρνουν δύο ισχυροί εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων.
Το ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχει με ποσοστό 30% στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του για την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του ΔΑΑ στο ΧΑ θα λάβει χώρα μέσω της διάθεσης των υφισταμένων μετοχών κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ (30% των μετοχών του ΔΑΑ, ήτοι 90.000.000 μετοχές) σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, το 10% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στον υφιστάμενο μέτοχο του ΔΑΑ, εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το Καναδικό fund PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της Συνδυασμένης Προσφοράς πλέον ενός premium.
Επιπλέον, 1% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς και στην τιμή διάθεσης των μετοχών στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ συνολικού ποσοστού περίπου 5%.
Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μεταφορικούς κόμβους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη βασική πύλη εισόδου στην Ελλάδα, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 35% της συνολικής αεροπορικής κίνησης της χώρας.
Το 2023 η επιβατική κίνηση σημείωσε την καλύτερη επίδοση από τότε που ξεκίνησε η ΔΑΑ τη λειτουργία της, ξεπερνώντας τα 28 εκατομμύρια επιβάτες και υπερβαίνοντας τα προ Covid-19 επίπεδα.
Σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Master Plan επέκτασης που έχει εκπονήσει ο ΔΑΑ έως το 2046, όταν ολοκληρώνεται η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης, ο στόχος είναι η χωρητικότητα του αεροδρομίου να ανέλθει σε 50 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, η οποία μπορεί να εξυπηρετηθεί πλήρως από τους δύο ανεξάρτητους διαδρόμους που ήδη λειτουργούν.
Οι οικονομικές επιδόσεις του ΔΑΑ σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη προσεγγίζοντας το 2022 τα προ του 2019 επίπεδα. Ειδικότερα, το 2022 τα λειτουργικά έσοδα της Εταιρείας Αεροδρομίου ανήλθαν σε 476,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 94,6 εκατ. ευρώ ή 24,76%, σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν το 2022 σε 328,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 45,8 εκατ. ευρώ ή 16,2% σε σύγκριση με το 2021.
Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου που κατέχουν το 30% και το 25% των μετοχών αντίστοιχα. Η AviAlliance, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ, κατέχει σήμερα περίπου το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου περίπου το 5%.
Στο κατώφλι του ΧΑ τρεις εταιρείες real estate
IPO αναμένονται το 2024 για την εισαγωγή της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, αυτή της Intracom Properties, λόγω της συγχώνευσης με την ΚΛΜ, αλλά και της Lamda Malls της νέας θυγατρικής της Lamda Development.
Η Noval Property αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου και εκτιμάται ότι θα περάσει το κατώφλι του ΧΑ τον προσεχή Απρίλιο, με ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 350 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Η εταιρεία προγραμμάτιζε αρχικά να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 2023, ωστόσο κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πήρε παράταση στην προθεσμία για την εισαγωγή των μετοχών μέχρι την 15 Οκτωβρίου του 2024.
Έως την εισαγωγή μετοχές της Noval θα αποκτήσει η EBRD, μέσω της κάλυψης ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πράσινα έργα που έχει σε εξέλιξη η εταιρεία.
Παράλληλα, η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 89,5 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα αντλήσει συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος.
Η Noval Property έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 516 εκατ. ευρώ (30/6/2023), ενώ συνεχίζει την ανάπτυξη ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, μεταξύ άλλων στους τομείς των γραφείων, logistics, και κατοικιών, τα οποία θα πιστοποιηθούν κατά LEED.
Το μεγαλύτερο από τα έργα που τρέχει σήμερα η θυγατρική της Βιοχάλκο, είναι το «The Grid», ένα συγκρότημα «πράσινων» κτιρίων γραφείων που αναπτύσσεται στο ακίνητο της πρώην Kodak στο Μαρούσι.
Το έργο είναι προϊόν κοινοπραξίας (50%-50%) με την επενδυτική εταιρεία BrookLane Capital και προβλέπει την κατασκευή ενός συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας 62.000 τ.μ. και συνολικού ύψους επένδυσης (μαζί με το κόστος αγοράς της έκτασης), που θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Την άνοιξη και ίσως νωρίτερα από τη Noval αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Intracom Properties μέσω της απορρόφησης της Κλουκίνας-Λάππας Mothercare (KΛΜ) και αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα ακίνητά της. Από την εξαγορά της ΚΛΜ.
Η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανέρχεται στα 115 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά τόσο στα ακίνητα τις Intracom Properties όσο και σε εκείνα της ΚΛΜ. Επόμενος στόχος για την εταιρεία είναι να αποκτήσει χαρτοφυλάκιο αξίας 200 εκατ. ευρώ, κάτι που εκτιμάται ότι θα εκπληρωθεί εντός του 2025.
Ήδη, κατέχει εμπορικά ακίνητα - φιλέτα στην Ερμού που νοικιάζονται από ισχυρούς μισθωτές όπως Ζara και Addidas, τρέχει ένα μεικτό project στον Ταύρο, ενώ θα στραφεί και στον τουριστικό τομέα με ξενοδοχειακές αναπτύξεις σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.
Τέλος, το κατώφλι του Χρηματιστηρίου θα διαβεί και η Lamda Malls, της οποίος ολοκληρώθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός, αναφορικά με τη συγκέντρωση όλων των εμπορικών της κέντρων σε μια θυγατρική την Lamda Malls, με στόχο την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στη Lamda Malls ανήκουν πλέον τα The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens, Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria (τα δύο τελευταία είναι υπό κατασκευή στο Ελληνικό). Αναμένεται να εισαχθεί στο ΧΑΑ εντός του 2024, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.