Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης, μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, έστω και αν η σύγχυση και η ανησυχία είναι κυρίαρχα στοιχεία και αυτός είναι ο λόγος του μεγάλου volatility.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να διαθέτει άμυνες και διαθέσεις αντίδρασης, έστω και αν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να υπερισχύουν οι ψυχραιμότεροι, αν το διεθνές κλίμα υποτροπιάσει εκ νέου.
Μέσα σε αυτή την νευρικότητα, ασφαλώς και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι σήμερα στο Χ.Α. και στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης, επικράτησαν οι εναλλαγές προσήμων, τόσο στους βασικούς δείκτες, όσο και σε επιμέρους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ (14.30) οι αγοραστές έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους και με τον τραπεζικό κλάδο στην θέση του οδηγού, «έσπρωξαν» τον γενικό δείκτη μέχρι τις 1.076,62 μονάδες (+2,58%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 1.074,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,34%, ενώ το +4,11% του τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει αμφιβολίες για τους τίτλους που ηγήθηκαν της ανοδικής αντίδρασης. Ο τζίρος στα 140 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 23,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Ήταν μία συνεδρίαση που έδειξε ότι οι λίγοι αγοραστές, στην παρούσα φάση, δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν περισσότερες πρωτοβουλίες στους «short», όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εν δυνάμει πωλητές δεν θα ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους, στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος. Από την άλλη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα οι εκλογές θα πάνε λίγο πίσω, άρα η ορατότητα ως προς τις πολιτικές εξελίξεις θα παραμείνει χαμηλή, η περίοδος που μεσολαβεί ως τότε θα αυξήσει τον βαθμό συσχέτισης του Χ.Α. με τις ξένες αγορές.
Οι ελληνικές μετοχές θα γίνουν πιο ευάλωτες στις διακυμάνσεις του εξωτερικού, αφού οι εγχώριοι καταλύτες θα μπουν σε αναμονή, ως τότε τουλάχιστον, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι ο γενικός δείκτης επιστρέψει, με κλεισίματα, υψηλότερα των 1.100 μονάδων, οι 1.025 μονάδες θα δείχνουν σαν ένα σημαντικό σημείο στήριξης, σε μία συγκυρία όπου οι θετικές εταιρικές ανακοινώσεις και η αναμονή της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου, έχουν περάσει σε «δεύτερη μοίρα».
Στο εξωτερικό, όλοι περιμένουν τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με την Fed να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς, από τη μία πρέπει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και από την άλλη οι αποφάσεις της να μην φέρουν νέες πιέσεις στα ομολογιακά χαρτοφυλάκια.
Συμπερασματικά και όσο διαρκεί το ευμετάβλητο διεθνές κλίμα, για το Χ.Α. παραμένει ζητούμενο η επιβεβαίωση των στηρίξεων, ενδεικτικά των 1.030 – 1.020 μονάδων. Από την άλλη, το αγοραστικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε στην μετοχή της Autohellas (+4,11%), μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, επιβεβαιώνει όσους εκτιμούν ότι μπορεί να συνεχιστεί το «stock picking», με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, αν δεν επιβαρυνθεί το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και τουλάχιστον μέχρι να διαφανεί σχετική σταθεροποίηση της τάσης σε Wall Street και ευρωπαϊκές αγορές.
Παραμένοντας στο διεθνές κλίμα, υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στο 6% ετησίως, από το 6,4% του Ιανουαρίου, ενώ σε μηνιαία βάση κινήθηκε με ρυθμό 0,4%, όσο προέβλεπαν οι εκτιμήσεις και για τις δύο περιπτώσεις.
«Μόλις σταθεροποιηθούν οι αγορές, η εστίαση της Fed θα επιστρέψει στον πυρήνα του πληθωρισμού και σε μια ιστορικά σφιχτή αγορά εργασίας που εξακολουθεί να σφίγγει περαιτέρω. Πιστεύουμε ότι το τελικό επιτόκιο θα φτάσει πιθανότατα τουλάχιστον στο 5,5% – 5,75% και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα. Μια αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μ.β. είναι ακόμη πιθανή είτε το Μάρτιο, είτε το Μάιο, αλλά ο πιο αργός ρυθμός των 25 μ.β. μπορεί πλέον να είναι πιο σταθερός», σύμφωνα με τη Citigroup.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν θετικά οι Autohellas (+4,11%), Lamda Development (+3,56%), ΟΠΑΠ (+4,65%), ΔΕΗ (+3,78%), Ελλάκτωρ (+3,93%), ΕΥΔΑΠ (+3,15%) και Mytilineos (+5,37%), ενώ υποαπέδωσαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,18%), ΟΤΕ (-0,83%), Motor Oil (-0,77%) και Jumbo (-0,76%).