Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κατ΄ επέκταση και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη διαφαινόμενη κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, με τις μετοχές να υποχωρούν και τα κρατικά ομόλογα να κινούνται ανοδικά, μέσα σε κλίμα εντεινόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Όλα τα παραπάνω, στον απόηχο της είδησης, σύμφωνα με την οποία, «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν το πρώτο τους χτύπημα σε συνοριακή περιοχή εντός της ρωσικής επικράτειας με πύραυλο ATACMS». Την είδηση επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενέκρινε σήμερα ένα επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, με βάση το οποίο “η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, εάν αντιμετωπίσει συμβατική πυραυλική επίθεση εναντίον της, από χώρα η οποία υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη”.
Σύμφωνα με χρηματιστές, «τόσο το ‘profit taking’, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όσο οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και στο εγχώριο πολιτικό πεδίο, επιτείνουν την επιφυλακτική στάση αρκετών διαχειριστών ξένων funds. Κοινή εκτίμηση είναι ότι και η πολιτική και γεωπολιτική παράμετρος θα αρχίσει να συνεκτιμάται από όλο και περισσότερα funds. Πλέον, η στάση των διαχειριστών ξένων funds επηρεάζεται από τη γενικότερα ανησυχητική κατάσταση, τόσο στο γεωπολιτικό, όσο και το ενεργειακό. Αλληλοτροφοδοτούμενα, μεταξύ τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία».
Σύμφωνα με αναλυτή - συνεργάτη της στήλης, «σε αυτήν τη φάση, η πιθανότητα να εκτραπεί η πολιτική κατάσταση είναι μικρή, ή έστω μικρότερη από το να παρέλθει το ζήτημα με τις μικρότερες δυνατές ζημιές. Ωστόσο, ήταν αρκετό για να χαλάσει το επενδυτικό κλίμα, με διττό τρόπο. Αφενός, οι ‘γρήγοροι’ αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν. Αφετέρου, οι ενδιαφερόμενοι αποτρέπονται να (επανα)τοποθετηθούν, καθώς αφήνουν ‘για άλλη μέρα’ την απόφασή τους και τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Με την πολύμηνη πλαγιολίσθηση να συνεχίζεται, για άλλη μια φορά, οι επενδυτές καλούνται να επιστρατεύσουν την υπομονή τους, αν αυτή δεν έχει εξαντληθεί μετά από το παρατεταμένο πλαγιοκόπημα. Τα θετικά, σε μια τέτοια συγκυρία, είναι πρώτον πως οι αποτιμήσεις των περισσοτέρων μετοχών, ακόμα και των ‘καλών’ έχουν απομειωθεί σημαντικά, ώστε να αγοράζονται με ‘discount’, δεύτερον ότι η έξοδος, στην περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν και απαιτηθεί ‘stop loss’, θα προκαλέσει μικρές απώλειες και τρίτον, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου, εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση».
Από την άλλη θα ήταν σημαντική παράλειψη να σημειωθεί ότι η κίνηση του γενικού δείκτη, χαμηλότερα από τις 1.381 μονάδες, ενεργοποίησε μπαράζ από κινήσεις «stop loss», επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω την «μεγάλη εικόνα» της αγοράς.
Συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου, αύριο Τετάρτη με ΟΠΑΠ, Motor Oil, ElvalHalcor, Quest. Την προσεχή Παρασκευή, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το αξιόχρεο της χώρας (ΒΒΒ- /Σταθερή προοπτική). Στο 2ήμερο 21-22 Νοεμβρίου διεξάγεται το road show της JP Morgan, στο Λονδίνο.
Στην αύξηση των τιμών-στόχων για τις συστημικές τράπεζες, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσαν, προχώρησε η Eurobank Equities, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση "αγορά” για όλες τους. Έτσι, η νέα τιμή-στόχος για τη μετοχή της Alpha Bank είναι τα 2,58 ευρώ, από 2,56 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα αυξάνεται στα 11,18 ευρώ, από 10,97 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς τίθεται στα 6,31 ευρώ, από 6,24 ευρώ προηγουμένως.
Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς, και θα τιμολογηθούν σε «δεύτερο χρόνο», καθώς στην παρούσα φάση κυριαρχούν οι γεωπολιτικές ανησυχίες.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.397,53 (+0,37%) και 1.359,95 μονάδων (-2,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.366,72 μονάδες (-1,85%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 160 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή μόνο ο τίτλος της Σαράντης (+1,76%).
Με απώλειες που ξεπέρασαν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες οι Aegean Airlines (-3,20%), Viohalco (-2,84%), HelleniQ Energy (-2,14%), Lamda Development (-3,60%), Jumbo (-2,03%), Metlen (-4,89%), Autohellas (-2,91%), Cenergy (-2,28%), TITC (-2,16%), ΔΕΗ (-4,97%), Ελλάκτωρ (-2,27%), ΕΛΧΑ (-3,06%), ΟΤΕ (-2,60%).