Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 1,09% με «βουτιά» 4,93% της Mytilineos
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 1,09% με «βουτιά» 4,93% της Mytilineos

Σε αρνητικό έδαφος, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κινήθηκε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, που κλήθηκε να «διαχειριστεί» τις ελεγχόμενες απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και την οπισθοδρόμηση της μετοχής της Μytilineos (-4,93%) προς την τιμή του placement για το 5,04% του μετοχικού κεφαλαίου, στο δρόμο dual listing της εισηγμένης στο Λονδίνο. 

Σαφώς πιο επιθετικές σήμερα οι διαθέσεις όσων προχώρησαν σε ελεγχόμενες μειώσεις θέσεων και κατοχυρώσεις σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να δοκιμάσει τιμές χαμηλότερα των 1.480 μονάδων, χωρίς διαθέσεις ουσιαστικής αντίδρασης, μέχρι τη λήξη των συναλλαγών.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, «τα κέρδη που έχουν συσσωρευτεί στην αγορά είναι ιδιαίτερα μεγάλα, οπότε υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που θα ανανέωναν τη δυναμική και θα φόρτιζαν τους κωδικούς με ρευστότητα. Μένει να φανεί αν η εν εξελίξει διόρθωση θα ολοκληρωθεί σύντομα, δίνοντας αφορμή για νέες τοποθετήσεις, που ανανεώνουν τη δυναμική της αγοράς».

Πακέτα, placements, επιχειρηματικές εξελίξεις, δημιουργούν κλίμα, ενώ το μπαράζ των αναβαθμίσεων συνεχίζεται με αφορμή και τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων, όμως από την άλλη, το γεγονός ότι κάποιοι βασικοί μέτοχοι προχωρούν σε λελογισμένες μειώσεις θέσεων, αν μη τι άλλο, δημιουργεί κάποιες πρώτες ανησυχίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να δίνουν τον ρυθμό στο ταμπλό, με φόντο αφενός τα ισχυρά αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024 και αφετέρου τις αναμενόμενες χρηματικές διανομές.

Σε ισχυρή αναβάθμιση της τιμής-στόχου της TITC, από 31 ευρώ στα 40,5 ευρώ, προχώρησε η Eurobank Equities, δίνοντας παράλληλα σύσταση «buy». Σύμφωνα με την ΑΧΕ, «δεδομένου του χάσματος αποτιμήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου και των αμερικανικών (οι πρώτες διαπραγματεύονται σε 4 με 6 φορές τα EV/EBITDA, ενώ οι δεύτερες περισσότερες από 9 φορές) η IPO της TITC (για μειοψηφικό μερίδιο 15-25%) αναμένεται να «ξεκλειδώσει» σημαντική αξία για τη μετοχή της εταιρείας και να αποτελέσει καταλύτη για το re-rating της τιμής της η οποία, παρά την εντυπωσιακή πορεία των τελευταίων δύο ετών, κινείται ακόμα στο χαμηλό επίπεδο του 5 φορές το δείκτη EV/EBITDA».

Πολύ κακή η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιβεβαίωσε τις χρόνιες παθογένειες του Χ.Α. που «επιβάλλουν» την απόσυρση των αγοραστών, στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.496,54 (+0,01%) και 1.478,23 μονάδων (-1,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.480,09 μονάδες (-1,09), ενώ ο τζίρος έφτασε τα 432 εκατ., από τα οποία τα 265,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Motor Oil (+3,34%) και TITC (+1,43% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,04%), Aegean Airlines (-2,21%), Viohalco (-2,77%), HelleniQ Energy (-3%), Mytilineo (-4,93%), Autohellas (-3,23%), Ελλάκτωρα (-3,15%) και ΟΤΕ (-2,89%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι Ideal (+1,30%), Πλαστικά Θράκης (+1,24%) και Κρι Κρι (+0,90%).