Χρηματιστήριο Αθηνών: Ασκήσεις ισορροπίας
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ασκήσεις ισορροπίας

Αν και η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε δεν είχε την ένταση των διακυμάνσεων που παρατηρήθηκαν στις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τα κεκτημένα και να κλείσει σε θετικό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Το οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από συνεχείς και πιεστικές αβεβαιότητες οι οποίες πλέον αναθεωρούνται σε ορίζοντα ημέρας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Η εταιρική κερδοφορία, ωστόσο, και τα ανθεκτικά μάκρο έχουν καταφέρει να αποσβέσουν σε μεγάλο βαθμό τις αναταράξεις που καταγράφονται διατηρώντας την Αγορά σε μια αξιοπρεπή ισορροπία.

Η επίδραση των αρνητικών καταλυτών έχει προς ώρας φανεί περισσότερο στις συναλλαγές και λιγότερο στην τάση αφού οι επενδυτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μειώσουν τα χαρτοφυλάκια τους σε οποιαδήποτε τιμή αναμένοντας ενδεχομένως την αποκλιμάκωση των εντάσεων για να επιστρέψουν ενεργά στην αγορά.

Παρόλα αυτά η συνθήκη της ισορροπίας λόγω και της προσδοκίας της επενδυτικής αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας μπορεί εύκολα να αλλάξει αν η γεωπολιτική ένταση αποκτήσει περιφερειακό χαρακτήρα ή προκαλέσει άλλα γεγονότα που με την σειρά τους θα έχουν επίδραση στη διακύμανση βασικών εμπορευμάτων ή την ροή αγαθών μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σε αυτό το περιβάλλον που χαρακτηρίζεται (και πάλι) από ειδικές συνθήκες η στρατηγική των επενδυτών περιορίζεται περισσότερο στην άμυνα παρά στην αύξηση της μετοχικής έκθεσης.

Στο εξωτερικό οι ανακοινώσεις για τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ συγκράτησαν την πίεση από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου. Μέχρι στιγμής στις 78 εταιρείες του S&P που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη τα κέρδη εμφανίζουν οριακή αύξηση στην κερδοφορία τους κατά 1,6% και αύξηση 5,7% στον κύκλο εργασιών τους.

Το 80% των εταιρειών έχει ανακοινώσει κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο. Την ερχόμενη εβδομάδα ο ρυθμός των δημοσιεύσεων εντείνεται καθώς μπαίνει στην εικόνα ο κλάδος τεχνολογίας στον οποίο οι αναδιαρθρώσεις κόστους αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα της κερδοφορίας.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κράτησε ζωντανή τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση με έξι διαδοχικά κλεισίματα στο όριο της χρονοσειράς των 200 ημερών. Είναι εντυπωσιακή η άρνηση της αγοράς να πληρώσει χαμηλότερα επίπεδα τιμών κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του εκθετικού μέσου όρου των 200 ημερών αγοράζοντας χρόνο για μια ανοδική διαφυγή. Σε αυτή την πορεία αναμονής ο MACD έμεινε αγορασμένος και προς το παρόν αποτελεί τη μόνη βραχυπρόθεσμη θετική ένδειξη αντιστροφής του Γενικού Δείκτη.

Πολύ σύντομα ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών ο οποίος έχει κατερχόμενη πορεία (1.194 μονάδες) και η σύγκλιση ενδεχομένως να δώσει αφορμή για διαφυγή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Όπως και να έχει, η συσσώρευση ήταν απαραίτητη συνθήκη για να αποτοξινωθεί το κλίμα των έντονων διακυμάνσεων και να αποκλιμακωθεί η πίεση που είχε διάρκεια 6 εβδομάδες. Οι αγοραστές έχουν σημειώσει μια μικρή νίκη, δεν έχουν όμως αλλάξει δραματικά τα δεδομένα υπέρ τους.