Χρηματιστήριο Αθηνών: Διεύρυνε το πτωτικό σερί με απώλειες 0,73%
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διεύρυνε το πτωτικό σερί με απώλειες 0,73%

Το placement στην Εθνική Τράπεζα, τράβηξε όλα τα βλέμματα σήμερα και όπως ανακοίνωσε το πρωί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συνολικά διατέθηκαν 91.471.515 μετοχές της ΕΤΕ στην τιμή των 7,55 ευρώ. Σήμερα πέρασαν τα “πακέτα” της διεθνούς προσφοράς, ύψους 77,75 εκατ. τεμ., εκτοξεύοντας στα ύψη τις συναλλαγές.

Από εκεί και πέρα, ακόμα χαμηλότερα κινήθηκε το ελληνικό Χρηματιστήριο, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τους traders να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου και με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της πτωτικής κίνησης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -0,99% του τραπεζικού δείκτη.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές, «ως αναδυόμενη, μικρή και περιφερειακή αγορά το Χ.Α. είναι πολύ ευάλωτο σε πάσης φύσεως γεωπολιτικές, ή παρόμοιου τύπου αναταράξεις. Ο ΓΔΧΑ φαίνεται να δοκιμάζει και πάλι κρίσιμες στηρίξεις, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί δύο σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου σε Cenergy και Attica Bank και θα απαιτηθεί επιπλέον ρευστότητα από τα χαρτοφυλάκια που θα συμμετάσχουν».

Η προσοχή και στο roadshow που πραγματοποίησε σήμερα η ΕΧΑΕ, σε συνεργασία με τη Société Générale, στο Παρίσι, όπου παρουσιάστηκαν οι: Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, Metlen, HelleniQ Energy, TITC και ΕΧΑΕ.

Σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «δεν αμελείται η σημασία των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, καθώς μπορεί ακαριαία να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Κι όμως, έως εδώ οι επενδυτές ενεργούν διερευνητικά, προεξοφλώντας ομαλή λύση. Διαγραμματικά, ο γενικός δείκτης πάει να επιβεβαιώσει την προ ημερών διάσπαση του πτωτικού σχηματισμού, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται πέριξ, ή λίγο κάτω από τις 1400 μονάδες».

Εξαιρετικά φειδωλοί οι αγοραστές στις τοποθετήσεις τους, με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Από την άλλη, συνεχίζεται το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για τον τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο, αλλά και για την ελληνική οικονομία, από οίκους αξιολόγησης και επενδυτικούς οίκους.

Η αναδιάρθρωση και η ενοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πλησιάζει στο τέλος της, τονίζει η S&P, σε έκθεσή της, με τίτλο: «Η έξοδος του ΤΧΣ από την Εθνική αποτελεί ορόσημο στο έπος αναδιάρθρωσης της Ελλάδας μετά την κρίση». «Επαναλαμβάνουμε τη θετική μας στάση για τα ελληνικά ομόλογα, την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές στην οικονομία και στις τράπεζες. Η ανάπτυξη θα παραμένει σε καλό δρόμο, για να φτάσει την πρόβλεψή μας για 2,5% φέτος και 3% το 2025» σημειώνει η UBS.

Η Pantelakis Securities διατηρεί την αξιολόγηση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (overweight) για όλες τις ελληνικές τράπεζες, με υψηλότερους στόχους - τιμών για την Εθνική Τράπεζα στα 11,20 ευρώ (λόγω των αυξημένων μεσοπρόθεσμων κερδών) και τη Eurobank στα 2,70 ευρώ (λόγω της εξαγοράς της Ελληνικής που θα αυξήσει την αξία). Την ίδια στιγμή, αφήνει αμετάβλητους τους στόχους τιμών για την Alpha Bank στα 2,25 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,50 ευρώ, καθώς οι αναβαθμίσεις των προβλέψεων αντισταθμίστηκαν από ένα ελαφρώς υψηλότερο κόστος κεφαλαίου.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.416,19 μονάδες (-0,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.418,42 μονάδες (-0,73%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 810,5 εκατ., από τα οποία τα 609,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Εθνική (-1,31%), Eurobank (-1,27%), Coca Cola (-1,24%), Jumbo (-2,26%), Cenergy (-2,04%), TITC (-2,58%).

Με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι Aegean Airlines (+0,57%), ΟΠΑΠ (+0,19%), ΟΤΕ (+0,84%), Autohellas (+0,55%), Σαράντης (+0,56%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Ίλυδα (+4,29%), Q&R (+2,59%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,55%) και ΟΛΠ (+1,66%).