Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία κέρδη 3,86%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία κέρδη 3,86%

Συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με μηδενική ημερήσια μεταβολή, ενώ ταυτόχρονα συμπλήρωσε δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών.

Σύμφωνα με αναλυτές, «η ανοδική κίνηση και η ανθεκτικότητα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς δεν στερείται βάσης, καθώς από τη μία οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων οίκων αξιολόγησης και από την άλλη μερισματική πολιτική των εισηγμένων, αλλά και το μπαράζ των εκθέσεων, από ξένους και εγχώριους επενδυτικούς οίκους, με όλο και ψηλότερες τιμές – στόχους, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για νέες εισροές κεφαλαίων, αλλά και απορρόφησης της όποιας προσφοράς, από χαρτοφυλάκια που σπεύδουν να κατοχυρώσουν κέρδη. Τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και η γενικότερη πορεία της εγχώριας οικονομίας, αποτελούν τα εχέγγυα για ανοδική συνέχεια».

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εγχώρια αγορά θα κινηθεί αυτόνομα ψηλότερα, αν υποτροπιάσει εκ νέου το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ούτε ότι δεν θα υπάρξουν και διαστήματα διόρθωσης - εύλογης κατοχύρωσης κερδών σε πολλά blue chips, αλλά και τράπεζες που έχουν πολύ σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη, από την αντίδραση που έλαβε χώρα από τα πρόσφατα χαμηλά καθώς, σύμφωνα με χρηματιστές, «τα κέρδη από τα χαμηλά της (Μεγάλης) Πέμπτης, μέχρι και τα νέα υψηλά δεν είναι αμελητέα, πολύ δε περισσότερο σε περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας - ρευστότητας και υψηλότερου επενδυτικού ρίσκου».

Από την άλλη, συνεχίζουν να υπάρχουν τίτλοι που έχουν σε ισχύ αγοραστικά σήματα, ή έχουν δείξει ότι μπορούν να διαφοροποιηθούν και να αυτονομηθούν από την κίνηση του γενικού δείκτη, ιδιαίτερα από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Αξίζει να συνυπολογιστεί ότι πολλά χαρτοφυλάκια διατηρούν υψηλά ποσοστά ρευστότητας, υπό το φόβο αναταράξεων που μπορεί να φέρουν ένα νέο διεθνές πτωτικό κύμα και τα οποία θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, σε περίπτωση περαιτέρω ομαλοποίησης του διεθνούς κλίματος.

Η JP Morgan βλέπει καλύτερες επιδόσεις για την κερδοφορία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Για την Alpha Bank, αυξάνει την τιμή-στόχο σε 2,80 ευρώ, από 2,50 ευρώ. Για τη Eurobank η τιμή-στόχος παραμένει αμετάβλητη στα 3,20 ευρώ. Για την Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχο στα 11,30 ευρώ, από 9,80 ευρώ. Για την Πειραιώς, η τιμή-στόχος παραμένει αμετάβλητη στα 6,30 ευρώ.

 Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.717,53 (+0,70%) και 1.701,51 μονάδων (-0,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.705,61 μονάδες (0%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 134,5 εκατ., από τα οποία τα 17,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΔΑΑ (+2,40%), HelleniQ Energy (+1,60%), Motor Oil (+1,71%), OPTIMA (+4,53%), Cenergy (+1,46%), ΟΤΕ (+1,52%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή της Coca Cola (+0,45%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Εθνική (-1,68%), Πειραιώς (-2,35%), Aegean Airlines (-1,67%) και Jumbo (-1,41%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, MIG (+7,6%), Ιντερτέκ (+5,22%), Άβαξ (+3,50%), Lavipharm (+2,66%).