Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μεγάλη «ουρά» των διαθέσεων μετοχικών πακέτων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μεγάλη «ουρά» των διαθέσεων μετοχικών πακέτων

Ο Οκτώβριος είναι με το καλημέρα ένας πολύ δραστήριος μήνας σε όρους συναλλαγών στο ΧΑ. Η επίσπευση κάποιων κινήσεων ενόψει του κλεισίματος του έτους έχει αυξήσει την κινητικότητα των διαθέσεων των μετοχικών πακέτων, μετά από τέσσερα χρόνια ανόδου οι βασικοί μέτοχοι θεωρούν ότι δεν εκποιούν τις μετοχές τους «όσο - όσο» και είναι πιο πρόθυμοι να κεφαλαιοποιήσουν τη χρηματιστηριακή αντανάκλαση της επιχειρηματικής επιτυχίας τους. 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν διατεθεί στην Ελληνική Αγορά πακέτα πώλησης από 10 εισηγμένες εταιρίες απορροφώντας ρευστότητα ύψους 2,99 δις ευρώ. Βασικός πωλητής είναι το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με τρεις διαθέσεις μετοχών και συνολικά κεφάλαια 2,27 δις ευρώ. Σε πέντε περιπτώσεις πωλητές ήταν οι βασικοί μέτοχοι και δύο αφορούσαν αυξήσεις κεφαλαίου που είχαν το χαρακτήρα πώλησης ιδίων μετοχών ή ανοικτής προσφοράς προς το επενδυτικό κοινό. 

Η πορεία όλων αυτών των εγχειρημάτων δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για όσους επενδυτές αγόρασαν μετοχές. Η εικόνα μεταξύ κερδισμένων - χαμένων αριθμητικά είναι μοιρασμένη και βελτιώνεται με την προσθήκη των μερισμάτων περιορίζοντας τις απώλειες των επενδυτών σε μικρά μονοψήφια ποσοστά. Οι απώλειες και των 10 βιβλίων που άνοιξαν για τους επενδυτές εφόσον αφαιρεθούν τα μερίσματα περιορίζονται στα 80 εκατ. ευρώ. Την καλύτερη απόδοση την έχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 36%, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 5%.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι η προσφερόμενη έκπτωση προκειμένου η διάθεση να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με άλλες περιόδους που η λέξη «έκπτωση» ήταν απαγορευμένη όλες οι πωλήσεις έγιναν με απόκλιση τιμής από την υποκείμενη αγορά από 3,7% έως 13,4%. Η απόκλιση της τιμής αν και σε κάποιες περιπτώσεις κλόνισε την αγορά, δικαιολογείται ως παράμετρος ρίσκου: Η διάθεση πακέτων δικαιολογεί διαφορά στην τιμή, καθώς η Ελληνική Αγορά παρουσιάζει μικρό βάθος συναλλαγών.

Εφόσον ένας δυνητικός πωλητής αποφασίζει με μία συναλλαγή να μειώσει τη θέση του, τότε το κλείσιμο της πώλησης με discount μπορεί να ερμηνευθεί –σε κάποιο βαθμό- ως μια πιθανή ζημιά που θα προκαλούσε με την ένταση της προσφοράς στο ταμπλό. Και επειδή η Ελληνική Αγορά εκτός από τη ρηχή φύση της διατρέχει και κινδύνους ασύμμετρης πληροφόρησης η πίεση που θα δέχονταν η μετοχή θα ήταν μεγαλύτερη λόγω της κερδοσκοπικής δράσης κάποιων επενδυτών που θα είχαν γνώση της πώλησης και της διάρκειας που χρειάζεται η ολοκλήρωση της. 

Αν και η Αγορά δείχνει σημάδια κόπωσης, η ροή διάθεσης πακέτων στο ΧΑ δείχνει ότι θα συνεχιστεί. Το πρόβλημα που διατρέχει τη συγκύρια είναι ότι οι πρόσφατες διαθέσεις ποσοστών δεν δημιούργησαν θετικό κλίμα για τις επόμενες. Επίσης, παρατηρείται διεύρυνση της έκπτωσης προκειμένου να υπάρξει κάλυψη της προσφοράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιλογή της στιγμής για να ανοίξει ένα βιβλίο προσφορών είναι η «μισή δουλειά». Και επειδή η υπόλοιπη μισή δουλειά είναι η προσέλκυση ποιοτικών επενδυτών ο κίνδυνος να γεμίσει το ΧΑ με κάθε λογής βραχυπρόθεσμους θεσμικούς τυχοδιώκτες είναι ορατός.